Eteron History Pods: Μικρασιατική Καταστροφή, ένα ελληνικό τραύμα

Eteron History Pods: Μικρασιατική Καταστροφή, ένα ελληνικό τραύμα

Στο πρώτο επεισόδιο του Eteron History Pods ο Γιάννης Αλμπάνης συζητάει για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Αντώνη Λιάκο, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα του βιβλίου "Ο ελληνικός 20ος αιώνας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Οι εικόνες της Σμύρνης που καίγεται, αποτελούν αναπόστατο τμήμα της συλλογικής μνήμης των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Έναν αιώνα μετά, η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει ένα πολιτισμικό τραύμα, ένα ελληνικό τραύμα.

Η αναπόφευκτη συναισθηματική φόρτιση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νηφάλια ανάλυση των δραματικών γεγονότων μέσα από τα οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Ελλάδα. Αυτή η ανάλυση είναι όμως απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να κατανοήσουμε το “τότε”, αλλά και για να στοχαστούμε το “τώρα”. Το “τώρα” των γεωπολιτικών παιχνιδιών, των πολεμικών συγκρούσεων, της διαμορφωσης των ταυτοτήτων, του ανθρώπινου πόνου.

Στο πρώτο επεισόδιο των Eteron History Podcasts ο Γιάννης Αλμπάνης συζητάει για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Αντώνη Λιάκο, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέα του “Ο ελληνικός 20ος αιώνας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα