Βασιλιάς Παύλος: Ο θάνατος που έφερε τον Κωνσταντίνο και το τέλος της βασιλείας

Διαβάζεται σε 2'
Βασιλιάς Παύλος: Ο θάνατος που έφερε τον Κωνσταντίνο και το τέλος της βασιλείας
ALAMY/VISUALHELLAS.GR - 24 MEDIA CREATIVE TEAM

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλάει για τον θάνατο του Βασιλιά Παύλου στις 6 Μαρτίου του 1964 και κυρίως για τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε.

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, μας μιλά για τον Βασιλιά Παύλο, τα κυριότερα σημεία της ζωής του, τον θάνατό του και κυρίως το μετά που ακολούθησε.

Ποιο ήταν το πολιτικό κλίμα στις 6 Μαρτίου του 1964, την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή; Ήταν έτοιμος ο Κωνσταντίνος να τον διαδεχτεί και πώς αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Φρειδερίκης; Πώς ο θάνατος του Σοφοκλή Βενιζέλου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την πολιτική ζωή της χώρας;

Όσα τραγικά ακολούθησαν μετά τον θάνατό του Παύλου του Ά, κυρίως με την αποστασία και αργότερα με την επιβολή της δικτατορίας, γεννούν δίκαια ένα βασικό ερώτημα: θα είχαν συμβεί όλα αυτά αν είχε ζήσει λίγα ακόμη χρόνια;

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις.

Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα