Ο καθημερινός σεξισμός είναι το λίπασμα για την έμφυλη βία

Διαβάζεται σε 2'
Ο καθημερινός σεξισμός είναι το λίπασμα για την έμφυλη βία
Canvas

Σειρά podcast του Κέντρου Διοτίμα στο NΕWS 24/7 στο πλαίσιο του προγράμματος Equal Gen- Επεισόδιο 2: Καθημερινός Σεξισμός

Παρενοχλήσεις στο δρόμο, παρενοχλήσεις στη δουλειά, φόβος στη βραδινή επιστροφή στο σπίτι, άνδρες που σε διακόπτουν, που φωνάζουν και καλύπτουν τη φωνή σου, άνδρες που σου εξηγούν τι θες να πεις, σεξιστικά αστεία, υποτιμητικές προσφωνήσεις, αδιάκριτα βλέμματα, στρίμωγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χλευασμός στην οδήγηση, μη συναινετικά αγγίγματα, προσβλητικές αναφορές από καθηγητές, εργοδότες συναδέλφους, στερεότυπα, ανασφάλεια, κοινωνικά μικροσκόπια στα ρούχα, στο σώμα, στις αντιδράσεις.

Ένας αμέτρητος κατάλογος από παραβιαστικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες στον δημόσιο χώρο, καθιστώντας την καθημερινότητα τους μια εξίσωση ανθεκτικότητας. Ο καθημερινός σεξισμός είναι το λίπασμα για την έμφυλη βία και την έμφυλη ανισότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται να τον αναγνωρίζουμε, να μιλάμε γι’ αυτόν και να εργαζόμαστε για την καταπολέμηση του.

 

 

Σενάριο – αφήγηση: Μαρία Λούκα
Ηχολήπτης/ μοντέρ: Θανάσης Κωτούλας
Μιλούν: Φωτεινή Σίμου (δημοσιογράφος στο περιοδικό Elle), Νατάσα Κεφαλληνού (υπεύθυνης επικοινωνίας στο Κέντρο Διοτίμα)
Σύμβουλος περιεχομένου: Νατάσα Κεφαλληνού
Τα podcasts δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου EQUAL GEN που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα και εταίρους τους Emantes και την ANASA.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους  €  15  εκ., χρηματοδοτείται  από  την  Ισλανδία,  το  Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως ΕEA  Grants.  Το  πρόγραμμα  στοχεύει  στην  ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην  προαγωγή  των  δημοκρατικών  διαδικασιών,  στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά  και  στην  προάσπιση  των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.  Τη  διαχείριση  της  επιχορήγησης  του  προγράμματος  Active citizens fund  για  την  Ελλάδα  έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και  το  Solidarity Now.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα