1862: Όταν ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

1862: Όταν ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού
Βουλή - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Tο μακρινό 1862 όταν προβλέφθηκε νομοθετικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θύμισε στην Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. «Αποτελεί τιμή ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια παίρνουμε για πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης.

Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ψηφίσει κατά το παρελθόν για την εκλογή Βουλής, όπως θύμισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Συνέβη το μακρινό … 1862 μετά την ανατροπή του Όθωνα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κ. Τασούλας επισήμανε ότι τον Οκτώβριο του 1862 νομοθετήθηκε η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, κάτι που έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1862 για την Εθνοσυνέλευση που συνέταξε το Σύνταγμα του 1864 κι όρισε νέο βασιλιά τον Γεώργιο Α’. Την εποπτεία των εκλογών είχε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Θρασύβουλος Ζαΐμης.

Ο Κ. Τασούλας διάβασε τον αναλυτικό κατάλογο με τους πληρεξούσιους που εκλέχθηκαν από τους Έλληνες του Εξωτερικού που περιλάμβανε αντιπροσώπους των προξενικών περιφερειών Καΐρου, Κρήτης, Αλεξανδρείας, Ιασίου, Σμύρνης, Ηπείρου, Χίου, Θεσσαλονίκης, Λονδίνου, Βηρυτού, Σάμου, Λίβερπουλ, Τεργέστης, Βενετίας, Σικελίας, Μοναστηρίου, Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης, Μελίτης Φλώρινας, Οδησσού, Γαλαζίου, Μάντσεστερ και Βουκουρεστίου.

Ο Κ. Τασούλας σημείωσε ότι «εάν πριν από 156 χρόνια η τότε κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε έναν μήνα να ψηφίσουν οι Έλληνες στο Λίβερπουλ, στην Παλαιστίνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ανδριανούπολη και στην Αλεξάνδρεια, μόνο πολιτικοί και κομματικοί λόγοι θα σας εμποδίσουν να κάνετε το ίδιο για τις προσεχείς εθνικές εκλογές».

Χαρίτσης: Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο η νομοθετική ρύθμιση

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ευχαρίστησε τον Κ. Τασούλα για την ιστορική αναδρομή και θύμισε ότι από το 2001 προβλέπεται συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, όμως σχετική πρωτοβουλία πήρε για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «αποτελεί τιμή για τη σημερινή κυβέρνηση το γεγονός ότι εμείς, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερο από ενάμιση αιώνα, παίρνουμε για πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία». Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι προέτρεψε την σχετική επιτροπή που συγκροτήθηκε να ολοκληρώσει την πρότασή της εντός του προβλεπόμενου πενταμήνου «ώστε να μπορέσουμε στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να προχωρήσουμε στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα