28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων

28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων
Παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικά όλα τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων μέσα από ανακοινώσεις που εξέδωσαν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει, με αφορμή την επέτειο του “Όχι” της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), ομάδα των Special Olympics, καθώς επίσης και οι πρόσκοποι.

Στο σημείο βρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Αναλυτικά τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών της χώρας μέσα από ανακοινώσεις που εξέδωσαν

Προκόπης Παυλόπουλος σε Τουρκία: “Η αυθαιρεσία δε θα περάσει”

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

«Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

«Το ίδιο «ΟΧΙ» εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται».

Κ. Μητσοτάκης: “Μήνυμα ενότητας και οράματος για μία καλύτερη Ελλάδα

Στο Καστέλι Κισσάμου, προκειμένου να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μήνυμα ενότητας και του οράματος για μια καλύτερη Ελλάδα, που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη μαθητική παρέλαση στην Κίσαμο της Κρήτης. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την επαναφορά του προνομίου του σημαιοφόρου στο Δημοτικό στους άριστους μαθητές, καθώς και για την επίλυση του θέματος της χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Χαίρομαι, ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια, εδώ στην Κίσαμο στην Κρήτη, που τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον ειπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη χαρά του ιδιαίτερα «που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο δημοτικό, στην άριστη μαθήτρια και στον άριστο μαθητή».

Η 28η Οκτωβρίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού: «Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη δουλειά που έχουμε αναλάβει ώστε να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων, το δικαίωμα ψήφου. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού και γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί όμως μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης της οποίας αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το οποίο χρονίζει πολλές δεκαετίες. Και επιτέλους πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι μετά από μία δεκαετία κρίσης, η πατρίδα μας και όλοι εμείς οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Για τον συμβολισμό της 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενότητα του έθνους και το όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα αλλά και το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας: «Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες θα συμβάλουν ώστε να ξημερώσει επιτέλους μία καλύτερη μέρα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κίσαμο Χανίων διότι, όπως ανέφερε, «θέλω να βρίσκομαι όσο γίνεται πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια»: «Η Κίσαμος είναι ένας τόπος που προσωπικά με συνδέουν πολλά πράγματα και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνω όταν σε αυτές τις γιορτές, βρίσκομαι έξω από την πρωτεύουσα, στην ελληνική περιφέρεια και χαίρομαι διότι όπως διαπιστώσαμε, η Κίσαμος είχε και πολύ κόσμο σήμερα. Από την Κίσαμο εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα της ενότητας και αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη».

Α. Τσίπρας: “Τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε”

«Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες σήμερα», αναφέρει ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση του στο Facebook. «Θυμόμαστε τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Το αλβανικό έπος. Την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα στον αγώνα κατά του πάνοπλου κατακτητή», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε», για να υπογραμμίσει: «Και η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, με όποιο πρόσχημα, όνομα, στολή ή κοστούμι και αν εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Φ. Γεννηματά: “Στις τουρκικές προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία”

Τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας επισήμανε στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενη στην τιμή προς όσους πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, σημείωσε ότι η μάχη κατά του φασισμού, συνεχίζεται και είναι καθημερινή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Παρατήρησε μάλιστα ότι «η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και τόνισε: «Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνικού λαού».

Σημείωσε επίσης ότι «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας» και τόνισε ότι «Με την ισχύ μας μπορούμε να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος είπε ότι «Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια δύναμη πατριωτική και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ν. Κεραμέως: “Η παιδεία είναι το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα”

Πρόσκληση σε όλους να διδαχθούν από την γενιά των ηρώων του αγώνα του ’40 απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δήλωσή της πριν τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

«Τιμούμε εκείνους οι οποίοι πολέμησαν και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. «Ας διδαχθούμε από τη στάση της γενιάς των ηρώων και ας πούμε και εμείς τα δικά μας «όχι», αλλά ας πούμε και τα δικά μας «ναι». «Ναι» στην ενότητα, «ναι» στις ανθρωπιστικές αξίες, «ναι» στα ιδανικά και στο όραμα. Με πίστη στη νέα γενιά της πατρίδας μας θα βελτιώσουμε την παιδεία μας. Το υποσχεθήκαμε και το υλοποιούμε ήδη», συνέχισε.

«Γιατί η παιδεία είναι ίσως το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», κατέληξε η υπουργός.

Γ. Πλακιωτάκης: “Να εμπνευστούμε από το παράδειγμα όσων αντέταξαν στην υπέρτερη δύναμη των όπλων”

Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας απέναντι στο φασισμό, είναι να εμπνευστούμε από το παράδειγμα όσων αντέταξαν στην υπέρτερη δύναμη των όπλων, τη δύναμη της ψυχής, της αξιοπρέπειας και του δικαίου.

Απόφαση μας είναι να πορευτούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Θωρακίζουμε την Ελλάδα και εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες για πρόοδο και προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα”.

Κ. Τσιάρας: “Όλοι μαζί ενωμένοι, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό”

«Όλοι μαζί ενωμένοι, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό». Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μετά το πέρας της παρέλασης στην Καρδίτσα, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, σηματοδοτεί, το βαρύ φόρο θυσίας που έχει καταθέσει η πατρίδα μας, σε αυτή τη διαρκή της προσπάθεια για ελευθερία και δημοκρατία» είπε ο κ. Τσιάρας και συνέχισε: «Ταυτόχρονα μεταφέρει και ένα σύγχρονο μήνυμα: ότι όλοι μαζί ενωμένοι, σε αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων, με ζητήματα ανοικτά που αφορούν στην πατρίδα μας, με ζητήματα ανοικτά που αφορούν στην οικονομία, στην κοινωνία την ίδια, πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για την κοινωνία του σήμερα, για τις επόμενες γενεές».

ΣΥΡΙΖΑ: “Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους”

«Λαμπρή παρακαταθήκη της ιστορίας μας η λαϊκή αντίσταση και το βροντερό “Όχι” στον φασισμό και τον ναζισμό”» το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναφέρει:

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μέρα τιμής, μνήμης και αναστοχασμού. Το έπος του ‘40 στα βουνά της Πίνδου αποδεικνύει ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους.

Η λαϊκή αντίσταση στον πάνοπλο στρατό των κατακτητών, το βροντερό “Όχι” στο φασισμό και το ναζισμό, αποτελούν την πιο λαμπρή παρακαταθήκη της ιστορίας μας. Τιμούμε τον αγώνα των ανδρών και των γυναικών που έδωσαν το αίμα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας. Κρατούμε στη μνήμη μας όλες τις θηριωδίες των κατακτητών, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τους τόπους εξορίας, όπως άλλωστε και όλους όσοι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Άξονα.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα.

Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών.

Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ: “Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”

Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο , τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας. Με την ισχύ μας μπορούμε να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια δύναμη πατριωτική και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

ΚΚΕ: “Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων”

Η 28η Οκτώβρη 1940 και η κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων και αδιεξόδων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, της ανάγκης του να ξεπερνάει με βίαιο τρόπο τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού-σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Το στοιχείο της «εθνικής ενότητας» που, με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον εγκλωβίζουν στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, του κεφαλαίου. Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε «εθνική ενότητα» και ούτε ήταν δυνατό να υπάρξει. Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Σήμερα, ως «εθνικός στόχος» προβάλλεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που απαιτεί και προϋποθέτει να συντριβούν τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, στο βωμό της «προσέλκυσης των επενδύσεων», της «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλεται, ως «εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», η συμμετοχή της Ελλάδας σ’ όλους τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί αποφασιστικά αυτούς τους σχεδιασμούς -πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση- με την κατάπτυστη «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, που ενισχύει και επεκτείνει τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αυτό το σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εγγύηση σταθερότητας, αλλά όπως αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη πείρα με το «πράσινο φως» που έδωσαν αυτές οι δυνάμεις για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, εμπλέκει τους λαούς της περιοχής σε νέο αιματοκύλισμα, στη δημιουργία νέων στρατιών ξεριζωμένων προσφύγων.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του ναζισμού και του φασισμού.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός «κάτω από τη σημαία» των εκμεταλλευτών του, αλλά για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Κ. Βελόπουλος: “Σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων”

«Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο Φασισμό! Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων!» τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εμείς τολμάμε να λέμε: ΖΗΤΩ το Έθνος! ΖΗΤΩ η Ορθοδοξία! ΖΗΤΩ η 28η Οκτωβρίου 1940! Οι άλλοι μπορούν να το πουν; Όχι βέβαια!» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Βελόπουλος.

Γ. Πατούλης: Ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες

Η σημερινή ημέρα αποτελεί «μια ευκαιρία «να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του 1940 που ύψωσαν το εθνικό τους ανάστημα, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στο φασισμό και στον ολοκληρωτισμό», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Πατούλη:

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Παράλληλα είναι μία ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του 1940 που ύψωσαν το εθνικό τους ανάστημα, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στο φασισμό και στον ολοκληρωτισμό.

Είμαστε υπερήφανοι για τους ήρωες μας. Συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας διδάσκουν, ότι η ελευθερία κερδίζεται με αρετή και τόλμη, με προσπάθεια και θυσίες.

Έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα αλλά και πρότυπο τη στάση τους, οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε την ενότητα και την ομοψυχία για το καλό της πατρίδας μας.

Μακριά από ιδεοληψίες που κράτησαν τη χώρα μας πίσω και πέρα από κομματικές ταυτότητες, οφείλουμε να δώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τη δική μας μάχη, για να οδηγήσουμε την Ελλάδα μας στην εθνική αναγέννηση.

Η θυσία των προγόνων μας ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Και αυτά τα ιδανικά οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, η οποία πρέπει να ενστερνισθεί τα διδάγματα του έπους του 40 και να αντιληφθεί ότι μόνο με την Εθνική ενότητα, την Ιστορική μνήμη του λαού μας και το δημοκρατικό πολίτευμα θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή πατρίδα.

Το μήνυμα του Έπους του ’40 είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Είναι ανάγκη να αποδείξουμε πως θα τα καταφέρουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μακριά από διχασμούς.

Ας τιμήσουμε, λοιπόν, τους ήρωες του 1940 αντλώντας από το παράδειγμά τους δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, για να δώσουμε και να κερδίσουμε τις δικές μας μάχες.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Μπακογιάννης: “Να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια πόλη που να τους αξίζει”

Στα παιδιά που παρέλασαν στο κέντρο της Αθήνας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Δεν τους ανήκει μόνο το χθες, τους ανήκει το αύριο, τους ανήκει το μέλλον. Αυτά τα παιδιά αξίζουν τα καλύτερα» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων καλώντας τους πάντες «να τα αγκαλιάσουμε, να τα πλαισιώσουμε, να τα στηρίξουμε».

Η δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη:

«Τέτοια μέρα συνήθως όλοι κάνουμε πομπώδεις, ξύλινες δηλώσεις. Εγώ θέλω να πω κάτι στα παιδιά που τόσο όμορφα έκαναν παρέλαση σήμερα. Δεν τους ανήκει μόνο το χθες, τους ανήκει το αύριο, τους ανήκει το μέλλον. Αυτά τα παιδιά αξίζουν τα καλύτερα. Και θα είναι υπερήφανα τα εγγόνια τους για αυτά, όπως κι αυτά είναι υπερήφανα για τους παππούδες τους. Αρκεί όλοι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Να τα αγκαλιάσουμε, να τα πλαισιώσουμε, να τα στηρίξουμε και επιτέλους να τους διασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για μια πόλη που να τους αξίζει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα