6 συν 6 προαπαιτούμενα, 1 συν 2 μέτωπα

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται παραγωγοί λαϊκών αγορών και φαρμακοποιοί, ενώ με αιχμή τη μικρή ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να βγάλει την κυβέρνηση από την πρίζα

Της Βίκυς Σαμαρά

Ένα συν δύο καυτά μέτωπα ανοίγουν τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με αιχμή τη μικρή ΔΕΗ να βγάλει την κυβέρνηση από την πρίζα, ενώ παραγωγοί λαϊκών αγορών και φαρμακοποιοί αντιδρούν στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων και στον προσδιορισμό των θέσεων στις λαϊκές αγορές κατόπιν κλήρωσης και το διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων.

Τα δύο δεύτερα προαπαιτούμενα υλοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις και συνεπώς δε θα αποτελέσουν πεδίο κοινοβουλευτικής σύγκρουσης, ωστόσο πυροδοτούν κινητοποιήσεις για τις οποίες παραγωγοί λαϊκών αγορών και φαρμακοποιοί θα αποφασίσουν απόψε και αύριο αντίστοιχα.

Σήμερα αναμένεται και η απόφαση για την κήρυξη ή μη της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ως παράνομης και καταχρηστικής, με την επιστράτευση να αποτελεί το επόμενο βήμα της κυβέρνησης στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των συντεχνιών.

Ακολουθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ την Τετάρτη, η πρώτη δοκιμασία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικών συμμαχιών, οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν την προεδρική εκλογή και επομένως την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το Μαξίμου επισήμως ξορκίζει τέτοια σενάρια και επικεντρώνεται στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα έχοντας υλοποιήσει τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα και δρομολογώντας τα υπόλοιπα έξι για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων του καλοκαιριού.

Τα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, που έχουν ήδη κλείσει είναι:

1.Μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακοποιών και πρόσβαση ανασφάλιστων σε φαρμακευτική περίθαλψη

2.Κώδικας δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης

3.Ρύθμιση για το υπαίθριο εμπόριο

4.Αδειοδότηση επιχειρήσεων και χωροταξικός σχεδιασμός

5.Ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων

6.Συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ και οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα για την επόμενη υποδόση του 1 δισ. Ευρώ είναι τα εξής:

1.Μικρή ΔΕΗ

2.Ένταξη στο ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 1ης Ιανουαρίου 2015 για όσα δεν ανήκουν σε αυτό

3.Δασικός νόμος

4.Απλοποίηση διαδικασιών και διοικητικών βαρών στο δημόσιο

5.Κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2015 των φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν στα επικουρικά ταμεία

6.Νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Και έπεται το νομοσχέδιο για τον αγιαλό και τις παραλίες που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και είχε αποσυρθεί προεκλογικά λόγω των αντιδράσεων χιλιάδων πολιτών και της διαφωνίας βουλευτών και της Ν.Δ.

SHARE:

24Media Network