Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του ΟΗΕ AP

Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό και απευθύνθηκε και στους εταίρους λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος.

Μηνύματα προς την Τουρκία για το προσφυγικό, το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις παράνομες όπως τόνισε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, θέτοντας τα ζητήματα ενώπιον του ΟΗΕ και την Άγκυρα προ των ευθυνών της για την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δηλώνοντας θετικός για “τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης”.

Αναφέρθηκε ομως ειδικότερα και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης και στο μεταναστευτικό καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία με την ΕΕ αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε όσον αφορά στο μεταναστευτικό ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. “Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες” είπε και πρόσθεσε:

“Πρέπει να δηλώσουμε το προφανές, ειδικότερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.”

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σημείωσε: “Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά.”

Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας, προσθέτοντας απευθυνόμενος προς την Άγκυρα: “Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη.”

Είπε όμως και ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.

“Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!” επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι: “Εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της.”

Ωστόσο, πρόσθεσε: “Καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.

Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση.”

Ο κ.Μητσοτάκης με αφορμή την ομιλία χθες του πρόεδρου της Κύπρου Νικου Αναστασιάδη, επανέλαβε ότι στο Κυπριακό η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι: “Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.”

Ο κ.Μητσοτακης έκανε και έμμεση αναφορά στο Σκοπιανό και την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Με σεβασμό στους γείτονες μας στο Βορρά η Ελλάδα θα υποστηριξει τις προσπαθειες όλων των γειτόνων να ενταχθούν στην ΕΕ εφόσον εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΕΕ και τους γείτονες τους, σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε τέλος ότι “μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, που την ζεσταίνει το καθαρό φως και την ενισχύουν οι άνεμοι της λογικής και της ελπίδας”, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης του να οδηγήσει τη χώρα όπως είπε “μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα