Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τα δέματα στη Βουλή

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τα δέματα στη Βουλή

Με κατεπείγουσα εντολή του Φρουράρχου προβλέπεται διπλός έλεγχος όλης της αλληλογραφίας και δεμάτων μέσω X-Ray, χρήση αστυνομικών σκύλων, τήρηση βιβλίου καταγραφών με σφραγίδα ελέγχου, απαγόρευση κινητών τηλεφώνων

Κατεπείγουσα εντολή για την αύξηση των μέτρων ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας και των ταχυδρομικών δεμάτων στο κοινοβούλιο έδωσε η Φρουρά της Βουλής μετά την τη επίθεση με παγιδευμένο φάκελο στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Κάνοντας ρητή αναφορά στην επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο ο φρούραρχος της Βουλής εξέδωσε πριν από λίγο εμπιστευτική διαταγή ζητώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν πρόσθετα μέτρα για το έλεγχο της αλληλογραφίας και των δεμάτων.

Σύμφωνα με τη διαταγή στο εξής όλη η εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ θα ελέγχεται: α) από την υπηρεσία εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, β) από συνοδούς αστυνομικών σκύλων καθώς και γ) από το μηχάνημα X Ray. Μάλιστα οι έλεγχοι θα διενεργούνται δύο φορές, παρουσία των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ της Βουλής αντί για μια που ίσχυε ως σήμερα. Μάλιστα τα ελεγχόμενα αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο X-Ray από πολλές διαφορετικές γωνίες προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα.

Από το μηχάνημα X-Ray θα περνά «απαρέγκλιτα» και η πάσης φύσεως αλληλογραφία που εισέρχεται στη Βουλή μέσω Κούριερ. Στη συνέχεια θα καλείται ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας ή του Γραφείου όπου προορίζεται η αλληλογραφία. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει τότε η Βουλή δεν θα παραλαμβάνει το φάκελο ή το δέμα από τον Κούριερ.

Στις περιπτώσεις που υπηρεσίες εκτός Βουλής αιτούνται έλεγχο αλληλογραφίες ή δεμάτων από τα μηχανήματα του κοινοβουλίου θα αποφαίνεται ο φρούραρχος ή οι υποφρούραρχοι. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική τότε ο αστυνομικός που διενεργεί τον έλεγχο θα υποβάλλει σχετική αναφορά και θα τηρείται ειδικό βιβλίο με πλήρη στοιχεία (ημερομηνία, ώρα, ταυτότητα και υπογραφή του αστυνομικού, ιδιότητα του προσώπου που προσκομίζει την αλληλογραφία). Σημειώνεται ότι αν είχε τηρηθεί αυτή η πρόβλεψη δεν θα είχε προκληθεί σύγχυση σχετικά με το αν πέρασε ή όχι από τη Βουλή ο παγιδευμένος φάκελος που εστάλη στον κ. Παπαδήμο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή φορητών ραδιοτηλεφώνων της αστυνομίας επειδή είναι πιθανό οι συσκευές αυτές να προκαλέσουν την πρόωρη ενεργοποίηση ηλεκτρονικού εκρηκτικού μηχανισμού.

Προειδοποιήσεις για «ύποπτη» αλληλογραφία

Η διαταγή του φρουράρχου καλεί επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για ύποπτη αλληλογραφία. Μεταξύ άλλων εφιστά την προσοχή σε αλληλογραφία με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

-Χωρίς ευδιάκριτες ταχυδρομικές σφραγίδες

-Με άγνωστο αποστολέα

-Μυρωδιά πικραμύγδαλου ή αμύγδαλου (τύπος εκρηκτικού)

-Υπερβολική χρήση κολλητικής ταινίας

-Πακέτα με διαρροές ουσιών

-Ορατές καλωδιώσεις ή αλουμινόχαρτο

-Άνιση κατανομή βάρους ή πάχος 6-7 εκατοστά

-Εάν ακούγεται κάποιος θόρυβος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα