Ακροβασίες Άγκυρας με Κύπρο και Έλληνες στρατιωτικούς

Ακροβασίες Άγκυρας με Κύπρο και Έλληνες στρατιωτικούς
Turkish Prime Minister Binali Yildirim, left, and Tufan Erhurman, the prime minister of the self-declared Turkish Cypriot state in the north of the divided island, review a military honour guard during a ceremony at the Cankaya Palace in Ankara, Turkey, Wednesday, March 7, 2018. (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει το "θεσμικό" της πρόσωπο σε ό, τι αφορά στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Έπειτα από ένα σερί εμπρηστικών δηλώσεων αξιωματούχων, αναφορικά με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και μια κατά μέτωπον επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να παίξει το χαρτί της “διεθνούς νομιμότητας” σε ό, τι αφορά στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολή. Από την άλλη, στην Τουρκία επιμένουν πως οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα επέλθει μετά τη λύση του κυπριακού, τις συζητήσεις για το οποίο οι ίδιοι δυναμίτισαν.

Στη Δικαιοσύνη η απόφαση, λέει ο Γιλντιρίμ

Την Τετάρτη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε συνάντηση με των “πρωθυπουργό” των Κατεχόμενων, Τουρφάν Ερχουμάν έπειτα από τις οποίες αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται προσθέτοντας ότι η “δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραπομπή του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της Αθήνας. “Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω”.

Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός  αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ. “Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συνάντηση Α’ ΓΕΕΘΑ με Αμερικανό πρέσβη

Την ίδια ώρα, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η Άγκυρα δε θα πάρει την απόφαση μίας μακρόχρονης ομηρείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παρά την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, ως τώρα, η ελληνική πλευρά μπορεί μόνο να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα από την Τουρκία και να προβαίνει σε υποθέσεις και εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ουδείς στην Αθήνα έχει κάποια διαβεβαίωση για οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία κορυφαίος υπουργός χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση: «με την Τουρκία, ειδικά αυτό τον καιρό, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά», εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του.

Η στοχοποίηση Παυλόπουλου

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ως εξής:

“Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες (6 Μαρτίου) ότι ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις σχετικά με την Τουρκία: “Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που έπρεπε να είχαμε ιστορικά” … “Αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα κάνουμε ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας”.

Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μια ρητορική που δεν ταιριάζει με τη θέση του και που θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση”.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση διατυπώνεται με αποσιωπητικά, όπως παραπάνω, κάτι που δείχνει πως απομονώνονται δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι είχε πει ο Προκόπης Παυλόπουλος:

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν την περασμένη Κυριακή (04.03.2018) όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας.

“Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;.

Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει (να σεβαστεί τις Συνθήκες)” συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να “μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας”.

“Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

AP Photo/Burhan Ozbilici

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα