Αλέξης Τσίπρας: “Ελλάδα +” και η συζήτηση της επόμενης μέρας

Αλέξης Τσίπρας: “Ελλάδα +” και η συζήτηση της επόμενης μέρας
Να θεσμοθετηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Με τις γαλάζιες συνταγές της δεκαετίας του '90 ή με πολιτικές που «κοιτάζουν» στο μέλλον και ενισχύουν την κοινωνία, το δίλλημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δυο διαφορετικές φιλοσοφίες θα συγκρουστούν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα την «επόμενη μέρα» της πανδημίας για το αν το ξεπέρασμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης θα γίνει με όρους νεοφιλελεύθερισμού ή με όρους μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή τη επισήμανση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε την χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει και θα στηρίξει μέτρα λογοδοσίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου για το που θα δαπανηθούν οι πόροι του ταμείου.

«Έχουμε δύο φιλοσοφίες συγκρουόμενες»

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης «είναι φανερό ότι εδώ έχουμε δύο φιλοσοφίες, οι οποίες είναι συγκρουόμενες, είναι αντίθετες. Το κακό για τη χώρα είναι ότι αυτή η φιλοσοφία, που μας φέρνει η κυβέρνηση με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει, είναι μια φιλοσοφία από το χτες. Είναι από τη δεκαετία του ’90». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε ότι εκεί βρίσκεται «η φιλοσοφία της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της μείωσης των μισθών, της ιδιωτικοποίησης υποδομών και ενέργειας, της συρρίκνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της μείωσης της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη όμως μείωση και των κοινωνικών δαπανών, άρα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους».

Αντίθετα – σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- «εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, αντίστροφη. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν, να ρυθμιστούν οι σχέσεις εργασίας και να ενσωματωθούν και τα νέα στοιχεία, η τηλεργασία. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος, να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος για να έχουμε μια ισχυρή οικονομία και ανθρώπινο κράτος. Εμείς πιστεύουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν θεωρούμε ότι είναι ζόμπι και πρέπει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα να ανασυγκροτηθεί για να μπορέσει να στηρίξει και να μπορέσουν να ενταχθούν στην καινοτομία και να μη χάσουν το τρένο της επόμενης μέρας». Με βάση αυτά επισήμανε ότι απαιτείται «ένα προοδευτικό σχέδιο που σήμερα συνειδητοποιούν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη, ότι είναι το μέλλον και όχι οι συνταγές της δεκαετίας του ’90 που μας οδήγησαν σε ανακυκλούμενες κρίσεις και σε διεύρυνση των ανισοτήτων»

Από την χθεσινή συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα

Ταμείο Ανάκαμψης με δημοκρατία και λογοδοσία

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε και μία πολιτική δέσμευση κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης σχετικά με τον παράγοντα της δημοκρατικής λειτουργίας, που όπως επισήμανε πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο των πολιτικών που θα στηριχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η δέσμευση αφορούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος στον τρόπο διανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης

Όπως είπε υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας σχετικά με «την ικανότητα της Ελλάδας και της Δημόσιας Διοίκησής της να κάνει σοβαρή δουλειά. Το ζήσαμε εμείς που δουλέψαμε εξ ολοκλήρου με τη Δημόσια Διοίκηση και δεν δίναμε νομοσχέδια outsourcing έξω από τα υπουργεία. Όμως, η δημοκρατία και η λογοδοσία είναι κυρίαρχο στοιχείο και εδώ η κυβέρνηση, πέραν του ότι έχουμε διαφορές ιδεολογικές, πολιτικές, στόχων, εδώ δεν συζητά». Όπως είπε «εδώ μιλάμε για μια υπόθεση που αφορά το μέλλον της χώρας. Είναι πόροι που μπορούν να συγκροτήσουν την παραγωγική δομή της χώρας και την οικονομία της. Δεν αφορά τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης αυτής. Είναι μέχρι το 2027. Και το πέρασε χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς σύνθεση των απόψεων, χωρίς οι πολίτες να είναι ενήμεροι για το τι ακριβώς προτεραιοποιεί και τι όχι. Εμείς θεωρούμε κρίσιμο το στοιχείο αυτό»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι για τους λόγους αυτούς «προτιθέμεθα να ζητήσουμε επισήμως, θα καταθέσω πρόταση το προβλέπει άλλωστε και ο Κανονισμός της Βουλής αυτό, για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα ελέγχει την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού και το που πάνε τα χρήματα. Διότι εάν είναι να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες ή αυτά που ζήσαμε τις μέρες της πανδημίας με την κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε ημέτερους και τις διαδικασίες αυτές τις οποίες μόνο η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν τις διακρίνει, νομίζω ότι τελικά θα γυρίσουμε πίσω αντί να πάμε μπροστά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα