Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για να δώσει το στίγμα του στη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για να δώσει το στίγμα του στη ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Συσκέψεις από σήμερα με το οικονομικό του επιτελείο και τετ α τετ με τους τομεάρχες. Πού επικεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση την κριτική της στην κυβέρνηση. Γιατί θεωρεί πως είναι άστοχες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον δανεισμό των μαρμάρων.

Εβδομάδα συσκέψεων για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για την Κουμουνδούρου, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συσκέψεις με το ευρύ οικονομικό επιτελείο του κόμματός του, όπως αυτό σιγά-σιγά διαμορφώνεται μετά την εκλογική ήττα, αλλά και τετ α τετ με τους αρμόδιους Τομεάρχες, συσκέψεις που θα ενταθούν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου) και την ομιλία του το προσεχές Σάββατο στο Βελλίδειο, ενώ θα έχουν υπάρξει και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την ηγεσία των θεσμών. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει στη ΔΕΘ τα πρώτα δείγματα του προγράμματος που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της προγραμματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα βρεθεί, πάντως, το θέμα των πλεονασμάτων, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί το Μαξίμου γιατί δεν υιοθέτησε τη θέση της για χρησιμοποίηση 1,8 δισ. για τα επόμενα τρία έτη από το “μαξιλάρι”, ώστε να ακολουθεί κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Εξ ίσου έντονη θα είναι η κατηγορία προς το Μαξίμου πως η αναπτυξιακή πολιτική που εξαγγέλλει με έμφαση καθημερινά είναι κατ’ ουσίαν πρότζεκτ (όπως το Ελληνικό, η Κασσιόπη κοκ), ο τουρισμός και η αναθέρμανση της οικοδομής, κάτι -που σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου- απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αναπτυξιακή πολιτική, ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Εννοείται, βεβαίως, ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τις περισσότερες πλευρές της πολιτικής των κυβερνήσεών του.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, εντείνει την κριτική της για τις πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και δράσεων του πρωθυπουργού. Θεωρεί, πχ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου πως είναι εντελώς λανθασμένες οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μέσω “δανεισμού”, την ίδια στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας του επί των μαρμάρων, προκειμένου να τα δανείσει! Επί του θέματος αυτού, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό.

Με ενδιαφέρον, επίσης, παρακολουθεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου και το θέμα του προσφυγικού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ροές θα συνεχιστούν, ως πίεση-μεταξύ άλλων- και του Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στις αντιδράσεις της κυβέρνησης, συνεχίζοντας -με προσοχή, ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος- την αντιπαράθεσή του με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά, τέλος, στο θέμα του μετασχηματισμού του κόμματος, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που έχει αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία, χωρίς καθυστερήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα