Άλλαξε όνομα ο “Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής”

Άλλαξε όνομα ο “Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής”
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο AP

Τροποποιείται το όνομα του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά που έφερε τον τίτλο "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" μετά τις αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί και είχαν διατυπωθεί κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σε “προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” μετονόμασε το χαρτοφυλάκιο περί μετανάστευσης η πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός της.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αναλαμβάνει ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και μέχρι πρότινος έφερε το όνομα “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, κάτι που είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σχετικά με το τι σήμαινε ο προσδιορισμός αυτός.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε πως μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το όνομα του υπερ-χαρτοφυλακίου του, ο κ. Σχοινάς είχε δηλώσει κατά την ακρόασή του στις Βρυξέλλες, επεξηγώντας τον επίμαχο τίτλο:

“Προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας έναντι εκείνων που αντί να βοηθούν τους μετανάστες τους χώνουν σε ένα στρατόπεδο, σε έναν καταυλισμό, έναντι εκείνων που δεν θέλουν να δίνουμε φαγητό στους αιτούντες άσυλο, που δεν θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο, αλλά και έναντι εκείνων που δεν μας αφήνουν να γιορτάσουμε την 14η Ιουλίου στη Νίκαια ή να περπατήσουμε στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη. Ποτέ δεν θα θεωρήσω την αρνητική διάσταση ως μέρος των αρμοδιοτήτων μου, απεναντίας. Είμαστε ήδη παγκόσμιοι πρωταθλητές ισότητας, βελτίωσης του κλίματος, τώρα πρέπει αυτό να το καλλιεργήσουμε περαιτέρω.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια χτίζω γέφυρες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρεθούν κοντά και θα συνεχίσω να το κάνω. Οι εξτρεμιστές και οι λαϊκιστές πρέπει να φοβούνται τις αξίες μας. Όχι το αντίθετο”.

Ο ορισθείς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχοινάς, κατά την αντιφώνησή του στην Ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κολέγιο της Ευρώπης, είχε δηλώσει σχετικά με το επίμαχο ζήτημα:

“Η Ευρώπη ήταν και είναι πάντα η τέχνη του διαλόγου και του συμβιβασμού και παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για επιτυχίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως ανέφερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ακρόασή μου πριν από λίγες εβδομάδες, η Ευρώπη παραμένει σήμερα φάρος σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκοτεινός”.

H αλλαγή του προσδιορισμού από “προστασία” σε “προώθηση” αποτελούσε άλλωστε κάτι που λίγο πολύ είχε προαναγγείλει ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας το ενδεχόμενο “μικρής τροποποίησης” η οποία θα μπορούσε να κάμψει και τις τελευταίες αντιδράσεις από όσους έκαναν λόγο για μια “Ευρώπη-φρούριο” με εσωστρεφή δράση.

Φυσικά, το αν η Ευρώπη θα είναι “φρούριο” ή αν θα καταφέρει να συνετίσει αποτελεσματικά όσους ασκούν αντιμεταναστευτική πολιτική εντός των τειχών της, είναι κάτι που θα το δούμε στις πράξεις και όχι στα λόγια, και αν μη τι άλλο είναι κάτι που αποτελεί κομβικό στοίχημα για τον κ. Σχοινά.

Ικανοποίηση Μεϊμαράκη

Την ικανοποίησή του για την αλλαγή του τίτλου του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την αλλαγή στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είχα ζητήσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, την αλλαγή του τίτλου του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά», ανέφερε στον Real ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, καθώς «το “προστασία” είναι κάπως επιθετικό, αλλά και ταυτόχρονα αμυντικό, θα ήθελα να μετατραπεί σε “προώθηση” του τρόπου ζωής αυτού».

Σημειώνεται ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του Έλληνα προτεινόμενου Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά αλλάζει με απόφαση της εκλεγμένης πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», σε «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα