Αλλάζει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ η υπόθεση Παππά – Μιωνή

Αλλάζει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ η υπόθεση Παππά – Μιωνή
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Φώφη Γεννηματά στην Βουλή Eurokinissi

"Αμένσιοτη" επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από την Φώφη Γεννηματά. Θέμα αξιόπιστης αντιπολίτευσης θέτουν στελέχη του κινήματος.

Τα όσα είδαν αυτές τις μέρες το φώς της δημοσιότητας μετά την κατάθεση του ηχητικού Μιωνή και τους διαλόγους με τον Νίκο Παππά, οξύνουν την …δεδομένη αντιπαράθεση Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουν όμως και αλλαγή στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την αιχμηρή δήλωση της Φώφης Γεννηματά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, έστω και χωρίς την αναφορά του ονόματός του. Επίσης από τις δηλώσεις στελεχών του κινήματος που θέτουν θέμα για το ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί, εφεξής, να ασκεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηματά

Το σκηνικό της σχετικά ισορροπημένης σχέσης των δύο χώρων της αντιπολίτευσης, συνθήκη που στήριζε και τα σενάρια περί πιθανών μελλοντικών συμπράξεων, φαίνεται να ανατρέπεται. Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνει η δήλωση που έκανε η Φώφη Γεννηματά, “στοχεύοντας” απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας παράλληλα για πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Αναφερόμενη στους διαλόγους Παππά – Μιωνή η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ σημείωσε πως “οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν άμεσες ενέργειες της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τη χωρίς καθυστέρηση διαβίβαση στη Βουλή φακέλου για πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται”.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής της μοιάζει να ασκεί πιέσεις στην Νέα Δημοκρατία εγκαλώντας την για αποσύνδεση του ονόματος του Νίκου Παππά από αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει “εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να εστιάζει στην απομάκρυνσή του κ. Παππά. Δείχνει δηλαδή τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το «αφεντικό» από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη”. Δηλώνει επίσης πως “η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως «μαγαζί» και στο εσωτερικό της υπήρχαν «παραμάγαζα» με αξιοποίηση του βαθέως κράτους της Δεξιάς”. Υπονοώντας προφανώς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που το ΚΙΝ.ΑΛ κατατάσσει στους “καραμανλικούς”.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου Eurokinissi

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ομοβροντία στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ που θέτουν θέμα άσκησης των καθηκόντων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου που επισήμανε πως “διερευνούμε στην προανακριτική της Βουλής ουσιαστικά την λειτουργία ενός παραδικαστικού κυκλώματος. Τίθενται ερωτήματα πολύ σοβαρά για το πώς λειτούργησε η δικαιοσύνη επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”. Πρόσθεσε πως “με τον τρόπο που λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και με αυτές τις αποκαλύψεις δημιουργείται ζήτημα όσον αφορά την αξιοπιστία του να λειτουργήσει ως θεσμική αξιωματική αντιπολίτευση”. Έτσι τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου “αυτόν το ρόλο καλούμαστε εμείς ως ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα”. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ Παναγιώτης Βλάχος. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει πλέον κανένα έρεισμα, καμία αξιοπιστία να επιτελέσει τον εθνικό της ρόλο, τον θεσμικό της ρόλο σε μια εποχή που έχουμε πάρα πολλά προβλήματα μπροστά μας και οικονομικά και κοινωνικά, και εθνικά κυρίως. Γι’ αυτό και ο δικός μας ο ρόλος πλέον και η δικιά μας ευθύνη είναι μεγαλύτερη”.

Συζήτηση Γεννηματά - Τσίπρα υπο το βλέμμα της Ο.Γεροβασίλη Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί το πώς αυτή η τακτική που εγκαινιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ θα αξιολογηθεί και θα “εισπραχθεί” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από την στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε συνθήκες εσωτερικού διαλόγου για τις σχέσεις της με την σοσιαλδημοκρατία, αλλά και την πολιτική των συμμαχιών της.

Μέχρι σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η σχέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ ήταν αντιπαραθετική. Όμως αυτό δεν εμπόδιζε το να συζητούνται ανάμεσα στα δύο κόμματα ακόμη και ενδεχόμενες κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα στο θέμα των «κόκκινων δανείων» που τυγχάνει να είναι ο κοινοβουλευτικός τομέας ανάπτυξης όπου την ευθύνη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ο Νίκος Παππάς. Ανάλογες εκκλήσεις είχε απευθύνει και ο Χρήστος Σπίρτζης στον τομέα των υποδομών. Όμως η αναγωγή των ζητημάτων της προανακριτικής επιτροπής σε κεντρικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, δημιουργεί ερωτήματα για το αν θα διατηρηθούν οι ίδιες πολιτικές συνθήκες.

O πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος Eurokinissi

Αυτά, ενώ μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε κείμενο στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς που μιλά για προγραμματική σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Το κείμενο εκτός από τον πρόεδρό της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο συνυπογράφουν ο Σπύρος Δανέλλης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο Νίκος Μουζέλης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Μεταξύ άλλων σε αυτό επισημαίνεται πως “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ οφείλουν να γυρίσουν σελίδα. Και, αφού αποκαταστήσουν φυσιολογικές πολιτικές σχέσεις και συντονίσουν την αντιπολιτευτική τους δράση, να διερευνήσουν το πεδίο των προγραμματικών συγκλίσεων”. Επίσης αναφέρεται ότι “στον προοδευτικό πόλο – κι αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη – συναντώνται δυνητικά πολίτες από όλες τις τάσεις και τις αποχρώσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των δικαιωμάτων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα