Αναδίπλωση από την ΠΓΔΜ: Τα γυρίζουν τώρα για την "μακεδονική γλώσσα"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοβσκι

"Συγγνώμη λάθος" από την κυβέρνηση των Σκοπίων, που αναδιπλώθηκε για το θέμα της "μακεδονικής γλώσσας" υποστηρίζοντας ότι τα σχόλια Ζάεφ παρανοήθηκαν.

Τα γυρίζουν τα Σκόπια μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί "μακεδονικής γλώσσας" που θα αναγνωριστεί βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

To Ανεξάρτηριο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IBNA επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Mile Bosnjakovski, ο οποίος δήλωσε: "Η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ . Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις".

ADVERTISING

"Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ερώτημα για το ποιες γλώσσες θα διδαχθούν στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή της Βαλκανικής (…) Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο", ανέφερε εκφράζοντας την επίσημη θέση της σκοπιανής κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκόπια, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαξίμου: Να σοβαρευθεί ο κ. Μητσοτάκης και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας στα Βαλκάνια

Παρέμβαση Νίμιτς στα Σκόπια

SHARE:

24Media Network