Ανακωχή, αλλά χωρίς λύση, στη Μουζαλιάδα

Ανακωχή, αλλά χωρίς λύση, στη Μουζαλιάδα

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής το Μαξίμου. Ο Καμμένος επιμένει ότι ο Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία και η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους. Με προσφυγικό- διαπραγμάτευση δεν ασχολείται κανείς

Το καθοριστικό επεισόδιο στο ενδοκυβερνητικό σίριαλ με αφορμή την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία σε τηλεοπτική του συνέντευξη, θα παιχθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Μαξίμου δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, έδειξε σαφώς ότι επιθυμεί να κερδίσει χρόνο ώστε να περάσει πρώτα η Σύνοδος και ανάλογα με το κλίμα να μεταθέσει την όποια ενδοκυβερνητική συζήτηση για αργότερα, επιχειρώντας εκτόνωση της κρίσης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πάντως εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι ο κ.Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ (αν και είπε πως η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματος του) και έκανε λόγο για αποφάσεις μετά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων συνεπώς συνεχίζεται. Ο κ.Τσίπρας, καίτοι από χθες το βράδυ έχει στη διάθεση του την παραίτηση του κ.Μουζάλα (ο οποίος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό μόλις πήρε διαστάσεις το θέμα) , δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει. Οχι μόνο διότι θα αντιμετώπιζε σοβαρή φθορά, αλλά και γιατί με το προσφυγικό σε διαρκώς όλο και πιο κρίσιμη κατάσταση, μία αλλαγή στο συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο θα δημιουργούσε ζητήματα. Όμως από την άλλη η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται στους ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δύσκολη πολιτικά θέση με το προσφυγικό σε εξέλιξη και τη διαπραγμάτευση ανοιχτή, δεν έχει ανάγκη νέα πολιτικά προβλήματα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προέβλεψε ότι ο κ.Μουζάλας θα παραμείνει στη θέση του, δηλώνοντας ότι κανένας υπουργός δεν είναι υπό προθεσμία, ενώ το πρόγραμμα της Βουλής για τη Δευτέρα (ημέρα διεξαγωγής και της προ ημερησίας για δικαιοσύνη- διαφθορά) περιλαμβάνει απάντηση του (έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή στη θέση του) αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε επίκαιρη ερώτηση.

Στους ΑΝΕΛ όμως φαίνεται να επικρατεί αναβρασμός και το ερώτημα που πλανάται είναι εάν στόχος του κ.Καμμένου είναι να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο που θεωρεί την ΕΕ απειλή για την εθνική κυριαρχία και συγκινείται με πατριωτική ρητορική ή εάν αναζητεί όπως ορισμένοι ανησυχούν αφορμή ηρωικής εξόδου διαβλέποντας δύσκολες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη το πρωί.  Εν τω μεταξύ όμως εμφανίστηκαν εμμέσως πλην σαφώς πρόθυμοι να καλύψουν τυχόν κενό από την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Η Φώφη Γενημματά κατηγόρησε τον κ.Καμμένο ότι εκβιάζει σε μία κρίσιμη στιγμή και το Ποτάμι ( πλην του Χάρη Θεοχάρη που πήρε διαφορετική θέση) έκανε λόγο για σαρδάμ που δεν αποτελεί λόγο παραίτησης.

Οι μακεδονομάχοι της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, που από χθες το βράδυ έθεσε ερώτημα παραίτησης Μουζάλα, πλέον ζητά επιτακτικά την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Σκαϊ σχολίασε ότι πρέπει να παραιτηθεί ή ο κ.Μουζάλας ή ο κ.Καμμένος και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για ανάγκη κάθαρσης, επιμένοντας στην παραίτηση Μουζάλα και δίνοντας ως διορία μέχρι τη Δευτέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Κουμουτσάκος μάλιστα επιτέθηκε και στον κ.Καμμένο διερωτώμενος γιατί δεν έθεσε θέμα για τις παλιότερες δηλώσεις Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο ανταγωνισμός της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ για το δεξιό πατριωτικό ακροατήριο είναι σαφής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει μπει από χθες σε τροχιά “μακεδονομαχίας”, αν και στο παρασκήνιο δε συμφωνούν όλοι με το πόσο πολύ ανέβηκαν οι τόνοι παραμονή της Συνόδου, ούτε με την πίεση για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού.

Οι 18 βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται σε περιφέρειες της Μακεδονίας εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά Μουζάλα, με πρωτοβουλία ή για την ακρίβεια πίεση του Θόδωρου Καράογλου και πλέον, τα πράγματα εξελίσσονται από μόνα τους

Ο Μάκης Βορίδης εν τω μεταξύ δήλωσε στο Real FM ότι ευχή της ΝΔ είναι να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα αύριο το πρωί, ενώ ανάρτηση του Φαήλου Κρανιδιώτη στο facebook που παρέπεμπε σε εκτέλεση του κ.Μουζάλα (“Έξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί τομάρια κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα” έγραψε το μέλος της ΠΕ της ΝΔ και κατά δήλωση του προσωπικός φίλος του πρωην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) έδωσε αφορμή στο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει πάλι ακροδεξιά στοιχεία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα