Αυξάνεται το επίδομα γέννησης – Τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

Διαβάζεται σε 4'
Αυξάνεται το επίδομα γέννησης – Τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες
Κωστής Χατζηδάκης και Σοφία Ζαχαράκη EUROKINISSI

Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας “ξυπνά” την κυβέρνηση. Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των νέων οικογενειών.

Μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα του δημογραφικού στη χώρα μας.

Η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται το μέλλον της πατρίδας, με σκοπό τη δημιουργία μιας σημαντικής περιμέτρου ασφάλειας για τα νέα ζευγάρια, τις νέες μαμάδες και τα παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί.

Πιο συγκεκριμένα:

  • από τα 2.000 ευρώ πάει στα 2.400 για το πρώτο παιδί
  • Στα 2.800 ευρώ για το δεύτερο παιδί
  • Στα 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
  • Στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και πάνω

Η καταβολή του επιδόματος θα είναι αναδρομικά, άρα υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023, ενώ αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας έξι επιπλέον μέτρα στήριξης, που αποδεικνύουν όπως είπε την ευαισθησία της κυβέρνησης για την οικογένεια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, συνολικά ανακοινώνονται επτά μέτρα, ύψους 441 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
  • αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού
  • προσαύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης, από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
  • αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος
  • θέσπιση του πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα

“Μπορούμε να δώσουμε σε νέους γονείς 90 εκατ. ευρώ και μιλάμε για 300.000 γονείς σε επίπεδο διετίας. Πρόκειται για μία απάντηση της κυβέρνησης στην ακρίβεια, όπως και τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Θέλω να υπογραμμίσω ότι φέτος υλοποιούνται επτά καινούρια μέτρα για τους νέους γονείς”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για το δημογραφικό

Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας “ξυπνά” την κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί τα εν λόγω μέτρα να λειτουργήσουν ως “συνταγές ίασης”. Κι αυτό όταν η έλλειψη λαϊκής κατοικίας αποτελεί “βόμβα”, ο πληθωρισμός καλπάζει,  αλλά και η κυρίαρχη συμπεριφορική τάση στην κοινωνία δεν αναδεικνύει την οικογένεια ως πρόταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί, σε συνέχεια του προγράμματος “Σπίτι μου”, την κοινωνική αντιπαροχή (που υποτίθεται θα είχε ξεκινήσει το 2023) και το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” για το 2024. Με το σύστημα της κοινωνικής αντιπαροχής πρόκειται ειδικότερα να κατασκευαστούν 2.500 κατοικίες, που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε 5.000 νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Να σημειωθεί ότι για φέτος, με βάση τον Προϋπολογισμό:

    • ανέβηκε η προσαύξηση ανά παιδί στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ πέρσι, όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
    • με τα ίδια, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα δοθεί και η επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους
    • αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Τα δραματικά στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 και μετά ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σταδιακά. Την τελευταία δεκαετία η συνολική μείωση του πληθυσμού είναι της τάξεως του 6% (-660 χιλ.). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια έως το 2050 και τα 7,8 εκατομμύρια έως το 2100. Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πληθυσμός της χώρας θα είναι μικρότερος από αυτόν τον της δεκαετίας του 1960. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό, στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.

Επίσης, σε σύνολο 6,6 εκατ. φορολογούμενων, 3,95 εκατ. δεν έχουν σύζυγο και άλλα 1,3 εκατ. έχουν σύζυγο αλλά όχι παιδί. Από τα περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους που απομένουν, οι 622 χιλιάδες έχουν ένα παιδί και οι 575 χιλιάδες έχουν δύο παιδιά. Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι είναι λιγότεροι από 144 χιλιάδες.

Επιπλέον, με βάση τον ΟΟΣΑ, ενώ το 1962 σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις, το 1982 η αναλογία είχε πέσει στις 2,10. Έως το 2062, δεν αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 1,5. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα