Η ανακοίνωση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου σηματοδοτεί την αρχή του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου σηματοδοτεί την αρχή του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Ποια πρόσωπα είναι φαβορί για το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο. Απευθείας διάλογος μεταξύ των μελών με την τροποποίηση της πλατφόρμας του isyriza.

Την αρχή του “νέου ΣΥΡΙΖΑ” σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου που θα έχει την πρώτη του συνεδρίαση την επόμενη συνεδρίαση. Στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο θα συμμετέχουν τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και 12 στελέχη από τους συμμάχους, κυρίως από την “Προοδευτική Συμμαχία” και το συγκεκριμένο όργανο- με Γραμματέα τον Πάνο Σκουρλέτη, πλην όμως με αυξημένη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα– θα έχει την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας και πορείας του κόμματος προς το Συνέδριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως για το ρόλο του Ενιαίου Κέντρου οι γνώμες …διίστανται. Κάποια ανώτερα κομματικά στελέχη, που δεν είναι και ένθερμοι οπαδοί της διεύρυνσης όπως αυτή επιχειρείται από τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν ότι το όργανο αυτό με την παρουσία των συμμάχων θα είναι περίπου … “διακοσμητικό” και ότι τον ουσιαστικό ρόλο θα τον παίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λαμβάνει και τις αποφάσεις.

Αντιθέτως, οι σύμμαχοι εκτιμούν πως το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο θα έχει το ρόλο αυτό, ώστε να τρέξει και η διεύρυνση και η εγγραφή νέων μελών που έχει ουσιαστικά σκαλώσει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού μηχανισμού είναι επιφυλακτικό για τις εξελίξεις, ενώ πολλές φορές οι “πασοκογενείς” μοιάζουν να κάνουν “γιούργια” προκειμένου να ελέγξουν την Κουμουνδούρου. Όταν γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, η σύνθεση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου δεν είχε ανακοινωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει λάβει προτάσεις από την Προοδευτική Συμμαχία, αλλά να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Ως φαβορί, μάλιστα, για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο όργανο θεωρούνταν, μεταξύ άλλων, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας, Θάνος Μωραΐτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και άλλοι. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, μάλιστα, αναζητά και αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, προκειμένου να συνδράμει στο έργο του Αλέξη Χαρίτση, οι μετοχές του οποίου, σημειωτέον, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της πλατφόρμας του isyriza, ώστε οι οργανώσεις και τα μέλη της να μπορούν και να συζητούν απευθείας ηλεκτρονικά μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε η “Σοσιαλιστική Συμμαχία”, από πασοκογενή στελέχη, με την ένωση της Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας, των Σοσιαλιστών Ακτιβιστών και της ΧΑΡΤΑ 19, μετά από συγκέντρωση που έγινε και μετά τις εισηγήσεις από Τάνια Καραγιάννη, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Τάκη Κορμά, Θοδωρή Δουλουμπέκη, Ζωή Καρκούλια, Λάμπρο Ρώση, Θάνο Βούρδα, Μιχάλη Ανδριγιαννάκη.

Πέραν των εκπροσώπων των τριών κινήσεων και των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέστησαν και μίλησαν δεκάδες ομιλητών, μεταξύ των οποίων βουλευτές, υπουργοί, και πολιτικά στελέχη, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Θανάσης Οικονόμου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέλιος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Κουρουπλής, Νίκος Μπίστης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Μπουρνούς, Λευτέρης Αβραμάκης, Διονύσης Καλαματιανός, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιώργος Κυριακόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μάγκυ Δούση, Νίκος Φωτόπουλος, Χρήστος Γρίβας, Μιχάλης Νικηφόρος, Γιώργος Μακράκης και πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών συλλογικοτήτων.

Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα