Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο της Νίτσας Γαβριηλίδου

Τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό
Τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό EUROKINISSI

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο της πρώην Γραμματέα της ΠΕΚΑΜ Νίτσας Γαβριηλίδου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Νίτσας Γαβριηλίδου αναφέρει «έφυγε από την ζωή η συντρόφισσα Νίτσα Γαβριηλίδου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) επί σειρά ετών. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς της το 1920 ως πρόσφυγες από τον Καύκασο της Ρωσίας.

Ήταν κόρη του Κώστα Γαβριηλίδη, Γραμματέα του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος πήρε μέρος στην ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), ενώ από τη δικτατορία του Μεταξά και μετέπειτα πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες σε Ανάφη και Κέρκυρα.

ADVERTISING

Με τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα το 1947 εξορίζεται σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη Στράτη, όπου απεβίωσε. Η Νίτσα Γραβριηλίδου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943, όταν ήταν στο Γυμνάσιο του Κιλκίς, ενώ το Μάιο του 1944 έφτασε στην «Ελεύθερη Ελλάδα» για να συναντήσει τον πατέρα της.

Μαζί με όλη την οικογένειά της, που είχαν κατέβει στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Θεμιστοκλέους μετά το Δεκέμβρη του 1944. Παρέμεινε για πολλά χρόνια εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρίκερι, της Μακρονήσου και πάλι πίσω στο Τρίκερι. Το 1956 κατόρθωσε να διαφύγει στη Γαλλία, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της "Μακρόνησος- Απόψε χτυπάνε τις γυναίκες"(2004) ανέδειξε ιδιαίτερα τις θυσίες, τα βασανιστήρια αλλά και την αγωνιστική στάση των γυναικών στις φυλακές και στις εξορίες». Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της Νίτσας Γαβριηλίδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κ.Κ.Ε
SHARE:

24Media Network