Ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον το Μαξίμου

Ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον το Μαξίμου
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Απανωτά "χτυπήματα" δέχεται η κυβέρνηση από Σόιμπλε και ΔΝΤ, τη στιγμή που επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση και στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας

Ανάμεσα στις “συμπληγάδες” Σόιμπλε και ΔΝΤ ακροβατεί η κυβέρνηση με τους δύο “παίχτες” να ανοίγουν τα χαρτιά τους τόσο όσο να βάλουν την Αθήνα στη “γωνία”. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να σκληραίνει την στάση του με ένα μπαράζ δηλώσεων που μόνο σύγχυση προκαλούν στην Ηρώδου Αττικού. Η νέα προειδοποίηση πως δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει έρχεται και κλείνει το ¨παράθυρο¨ που άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες για απεμπλοκή της Ουάσινγκτον.

Από το Μαξίμου δείχνουν να αδυνατούν να παρακολουθήσουν την τακτική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με αρκετά στελέχη να εκτιμούν πως γίνονται για “εσωτερική κατανάλωση” προκαλώντας, όμως προβλήματα στη χώρα μας.

Το Ταμείο φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, να μένει σταθερό στη θέση του για άμεση νομοθέτηση διατάξεων που έχουν να κάνουν είτε με τη μείωση του αφορολόγητου είτε με την περικοπή των συντάξεων.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δεν είναι ξεκάθαρες αν το ΔΝΤ όντως πιέζει για νέα μέτρα ή βάζει τη “θηλιά στον λαιμό” της Αθήνας προκειμένου να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τον προσδιορισμό των κανόνων της βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου. Χωρίς να έχει καθοριστεί το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιχειρήσει να έχει μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Μέχρι οι διαπραγματεύσεις να ¨ξεκολλήσουν¨ από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αφήσουν πίσω το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί, βλέποντας πως η πίεση ενδεχομένως να είναι και τεχνητή – λόγω της τελικής ευθείας που έχει μπει η αξιολόγηση – στρέφοντας το βλέμμα στους υποστηρικτές της χώρας, όπως ο Μάριο Ντράγκι.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

“Βαρομετρικό χαμηλό” καταγράφει για το 2017 και η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την κυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ με την απαισιοδοξία να είναι διάχυτη και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να είναι κολλημένα στο ναδίρ.

Η επιχείρηση “εξωστρέφεια” που έχει ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα το Μαξίμου αναμένεται να συνεχιστεί με τις διαδικασίες να κορυφώνονται με αφορμή τα δυο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας.

Από το περσινή εκδήλωση στο TAE KWON DO και το βίντεο – καταγγελία που στόχευε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους στην Ηρώδου Αττικού προχωρούν σε μια νέα “φιέστα” με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός των δυο ετών στην διακυβέρνηση, το άνοιγμα στη κοινωνία με παράλληλη παρουσία υπουργών στην περιφέρεια και ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς θα είναι το τρίπτυχο που θα κυριαρχήσει στην επέτειο των δύο χρόνων.

Η στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας ξεκινά από σήμερα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής να συνεδριάζει και προεξάρχον θέμα να είναι οι επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών σε επίπεδο εισφορών και φορολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι στη 1.30 και με ενώσεις συνταξιούχων.

Παππάς και Καμμένος στις ΗΠΑ

Ο Νίκος Παππάς, μαζί με τον Πάνο Καμμένο, ήταν προσκεκλημένοι σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, με αφορμή την 58η ορκωμοσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο Υπουργοί έχουν προσκληθεί στη δεξίωση που προηγήθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημήτριου, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, Γερουσιαστές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και Αξιωματούχοι της νέας Διοίκησης Τραμπ. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπήκαν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των προθέσεων που υπάρχουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού του Νίκου Παππά με επενδυτή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με αφορμή την δημοπράτηση των 5G ταχυτήτων στο διαδίκτυο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με το ίδιο αντικείμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα