Αναμονή και ερωτηματικά για το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν

Αναμονή και ερωτηματικά για το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν
Νέα Υόρκη- Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.(EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti) Eurokinissi

Συνεννόηση στο εσωτερικό επιθυμεί ο πρωθυπουργός για το Κυπριακό, τη στιγμή που το τετ α τετ  με τον Ταγίπ Ερντογάν παραμένει άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί

Απόλυτη σύμπνοια στο Κυπριακό, με βάση την κοινή γραμμή που έχει χαραχτεί με τον Νίκο Αναστασιάδη στα θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων, επιθυμεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός επέλεξε, τις παραμονές της αναχώρησής του για τη Γενεύη, να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου) προκειμένου να τους ενημερώσει για το σημείο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις.

Το ζητούμενο παραμένει μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, με Ελλάδα και Κύπρο ωστόσο να αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους.

Όπως είχε ανακοινώσει και το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού για το Κυπριακό σε διεθνές επίπεδο. Σειρά διαβουλεύσεων θα έχει και ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στην Ελλάδα θα βρεθούν τις επόμενες ώρες για να συναντηθούν με τον Νίκο Κοτζιά ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, αλλά και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν το ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς να γίνει τη Δευτέρα έτσι ώστε να έχει πραγματοποιηθεί και το τετ α τετ του Νίκου Κοτζιά με τον Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη, στο οποίο θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η συμμετοχή ή όχι των 4 μόνιμων μελών ασφαλείας του ΟΗΕ στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Λίγες ημέρες, ωστόσο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 9 του μήνα στη Γενεύη, αλλά και της πολυμερούς στις 12 Ιανουαρίου δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί, μέσω του Κυπριακού, να κερδίσει τη «συμπάθεια» της Ευρώπης σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας στην Τουρκία ή αν θέλει να «κλείσει το μάτι» για άλλη μια φορά στα εθνικιστικά ρεύματα στο εσωτερικό του. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να θελήσει να βάλει από το «παράθυρο» στη Γενεύη μια λύση που θα περιλαμβάνει «πακέτο» με το Κυπριακό μια σειρά από ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» δείχνει να συνεχίζεται από την πλευρά του Ερντογάν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τις παραμονές της πολυμερούς διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τελικά το τετ α τετ που έχει ζητήσει η Αθήνα και έχει θέσει ως βάση για την επιτυχή κατάληξη της πολυμερούς. Σε Αθήνα και Λευκωσία υπάρχουν φόβοι πως θα ξεκινήσει ένα νέο blame game για το ποια πλευρά θα έχει την ευθύνη για το ενδεχόμενο αποτυχίας των συζητήσεων στη Γενεύη.

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπήρξε ούτε από την ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον γενικό γΓραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο που βρέθηκε στην Άγκυρα για μια σειρά διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Από το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, αν και οι μεγάλες διαφορές στα ζητήματα των εγγυήσεων και τις ασφάλειας δεν φαίνεται να διασφαλίζουν την πραγματοποίηση ραντεβού μεταξύ των δυο ηγετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα