Ανασχηματισμός: Άνοιγμα στην κεντροαριστερά με Ξενογιαννακοπούλου- Ζορμπά

Ανασχηματισμός: Άνοιγμα στην κεντροαριστερά με Ξενογιαννακοπούλου- Ζορμπά
H Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην εκδήλωση "Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη" του Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018. Eurokinissi

Δύο γυναίκες από το ΠΑΣΟΚ, συνδεδεμένες με Ανδρέα και Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον Κώστα Σημίτη, συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε μία κίνηση με σαφή συμβολισμό

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά μέσω δύο γυναικών με θητεία στο ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το Γιώργο Παπανδρέου και είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ λόγω μνημονίου, ενώ το τελευταίο διάστημα φλέρταρε ανοιχτά με το ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη θέση της Ολγας Γεροβασίλη που μετακινείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η δε Μυρσίνη Ζορμπά, εκδότρια και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη, είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού στη θέση της Λυδίας Κονιόρδου που όπως αναμενόταν μένει εκτός κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Προοδευτικό Φόρουμ "Ενώνοντας δυνάμεις για μία άλλη Ευρώπη", το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, όπου συμμετείχε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Eurokinissi

 

Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 10-2-2012 γιατί διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Από το 2014 κάλεσε για ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ επικροτώντας την θέση Τσιπρα υπέρ μίας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας και παρέστη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016,μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Μεσσηνία.

Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο-Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009-2010), αν. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012) και βουλευτής Β΄ Αθήνας (2007-2012). Διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής (2004-2007) και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006).

Την 1η Νοεμβρίου 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, λόγω διαφωνίας της με τα νέα μέτρα και τη συνολική πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ξεκίνησε να εργάζεται, το 1986, ως επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στα επόμενα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου την εμπιστεύτηκε για τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων(1989-1991) και στην Σοσιαλιστική Διεθνή (1990-1992). Από το 1991 έως το 1995 εργάστηκε ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1995-1999).

Από το 2002 έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, διετέλεσε γενική γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η εκδότρια πρώην ευρωβουλευτής που αναλαμβάνει τον Πολιτισμό

Η νέα υπουργός Πολιτισμού και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά EUROKINISSI

 

Γνώστης των θεμάτων του Πολιτισμού και με θητεία στο χώρο του βιβλίου, η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρώην εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) Μυρίνη Ζορμπά, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διορισμένη από τον Κώστα Σημίτη (2000-2004).

Κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα