Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, περιελάμβανε έξι αλλαγές και τέσσερα νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων υπάρχει έντονο το... Παπανδρεϊκό στοιχείο.

Την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, την επιστροφή της Σίας Αναγωνστοπούλου αλλά και την υπουργοποίηση των Άγγελου Τόλκα και Θανάση Μωραίτη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει την κυβέρνησή του προς τον προοδευτικό σοσιαλιστικό χώρκεντροαριστερά, περιελάμβανε ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα παρατηρείται στήριξη σε εκπροσώπους της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κ. Μπάρκας και η Ελ. Χατζηγεωεργίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έγιναν και οι αναμενόμενες αποχωρήσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου από το Μακεδονίας-Θράκης και του Νάσου Ηλιόπουλου από το υπουργείο Εργασίας – και οι δύο είναι υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των νέων κυβερνητικών στελεχών:

Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Facebook / Χατζηγεωργίου Ελευθερία

 

Τη θέση της υφυπουργού με αρμοδιότητα για τη Μακεδονία – Θράκη, λαμβάνει η κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Η κ. Χατζηγεωργίου αντικαθιστά την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Νεάπολη το 1979. Τελείωσε το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης και εν συνεχεία σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Σήμερα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στο ΕΑΠ.

Η κ. Χατζηγεωργίου ήταν έως και σήμερα διευθύντρια που πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Συμμετείχε στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και έχει πάρει μέρος σε διεθνείς κινητοποιήσεις και συνέδρια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Δραστηριοποιείται σε διάφορες δομές στον τομέα της αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς, τη σίτιση, τη συλλογή τροφίμων και την ενισχυτική διδασκαλία όπως στο Κοινωνικό φροντιστήριο και την Ετεροτοπία.

Έχει διατελέσει Γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της Νεολαίας Συνασπισμού, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Οργάνωσης.

Στο 5ο και το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και το 2013 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Eργάστηκε ως ωρομίσθια καθηγήτρια Γαλλικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θάνος Μωραΐτης

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Μωραΐτης Eurokinissi

 

Νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση. Εργάστηκε στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Γρήγορα όμως τον κέρδισε ο χώρος της Διαφήμισης, για να εξελιχθεί σε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος μεγάλων Διαφημιστικών Εταιρειών. Μέχρι το 2004 διεύθυνε την δική του Διαφημιστική Εταιρεία.

Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια. Έκτοτε θητεύει σε όλα τα όργανα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. To 1994 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, ο νεότερος στην χώρα. Το 2000 εκλέγεται Γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναπτύχθηκαν πρωτοπόρες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αγώνα κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τον Ιούνιο του 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 2002 ορίζεται αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΠΑ. Εκλέχθηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, 2007 και 2009. Έχει εκλεχθεί επίσης μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ από το 1999 και εξής. Συμμετέχει ενεργά από θέσεις ευθύνης σε πολλές επιτροπές του Κινήματος. Τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε ότι δε συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής.

Είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο Μίνα Γρανιτσιώτη και έχει δύο παιδιά.

Κωνσταντίνος Μπάρκας

O υφυπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Μπάρκας Eurokinissi

 

Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας το 1981. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή» και σπούδασε βιογραφία στην Αθήνα και Γεωπονική στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στη νεολαία Συνασπισμού. Είχε πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των Τ.Ε.Ι., καθώς και για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Ενεργή ήταν και η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Διετέλεσε Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Σωφρονιστικού Συστήματος.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους αγώνες των ανέργων και των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία. Υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες. Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Πρέβεζας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Αναστασία Παπαϊωάννου.

Άγγελος Τόλκας

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας Eurokinissi

 

Ο Άγγελος Τόλκας είναι ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1976, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου στο ΔΠΘ.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το Εμπορικό Σήμα, την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας και την Κρατική Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Από το 1997 υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής ΑΠΘ καθώς και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί τρία χρόνια Πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE), με παρουσία σε συνέδρια και σεμινάρια στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Σκόπια, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά.

Συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 και ως νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο νομαρχιακό συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας.

Σία Αναγνωστοπούλου

H αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου Eurokinissi

 

Επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα η Σία Αναγνωστοπούλου, ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17 Ιουλίου κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 επανεκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, ορίζεται Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο».

Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα