Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ζωντανά η παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ζωντανά η παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή
Θα φορολογήσουν ...μια τρύπα στο νερό από τα 1,5 δις υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Σήμερα συζητείται στην Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή της ρήτρας έως ότου κριθεί από την δικαιοσύνη.

Την άμεση λήψη μέτρων για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος αναμένεται να απαιτήσει σήμερα στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής την νομοθετική πρωτοβουλία, καταγγέλλοντας τόσο την ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όσο και την άρνηση της κυβέρνηση να περιορίσει την αισχροκέρδεια ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

Παίζουν κρυφτούλι για τα ουρανοκατέβατα κέρδη

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε άλλωστε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι τόσο με την ρήτρα αναπροσαρμογής όσο και με την ως σήμερα πλήρη απροθυμία της να βάλει φρένο στα υπέρ-κέρδη των παρόχων ενέργειας συμβάλει στην όξυνση της ενεργειακής ακρίβειας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμηση ότι «υπάρχει μια ανοχή απέναντι στην αισχροκέρδεια». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα κέρδη των εταιριών ενέργειας σημειώνοντας πως «έχουμε κέρδη και ουρανοκατέβατα κέρδη, τα οποία τα καταγγέλλουμε εδώ και έναν χρόνο και τα ανακάλυψαν δήθεν εσχάτως εδώ και ένα μήνα και κρύβονται και παίζουν κρυφτούλι και προσπαθούν να τα κουκουλώσουν, ενώ είναι 1,5 δισ. και θέλουν να τα παρουσιάσουν δήθεν 600, 700 εκατομμύρια για να τα φτάσουν στο τέλος να φορολογήσουν μια τρύπα στο νερό».

Από την χθεσινή περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη

Επίσης ανέδειξε την κυβερνητική συνενοχή επισημαίνοντας ότι «πρωταγωνιστής στην αισχροκέρδεια είναι η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ που επί των ημερών μας δεν αύξησε το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε 1 ευρώ στον καταναλωτή. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο της τρέλας και η ΔΕΗ, στην οποία από την επόμενη μέρα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως επικεφαλής έναν γαλάζιο δικό του άνθρωπο, ένα golden boy όπως λέμε εμείς, διότι παίρνει 360.000 ευρώ μισθό το χρόνο». Σημείωσε επιπρόσθετα πως «η ΔΕΗ ηγείται αυτής της αφαίμαξης, αυτής της λεηλασίας και ακολουθούν και οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι. Και αυτοί είχαν ουρανοκατέβατα κέρδη, 8 μήνες κάνουν ότι δεν βλέπουν».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει στη χώρα με την ενέργεια, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης παρ‘ ότι υπάρχουν και εκεί αυξήσεις, αλλά μεσοσταθμικά είναι 20% και εδώ είναι πάνω από 80%. Σε κοινωνίες όμως που έχουν υψηλούς κατώτατους μισθούς και μεσαίους μισθούς, που δεν έχουν αφαιμαχθεί όπως οι δικοί μας την περίοδο των μνημονίων» .

Σ.Φάμελλος: Θα στέλνουν εντολές ρευματοκοπών

Στο περιεχόμενο της τροπολογίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Θύμισε πως ««ο κ.Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει καταχρηστικά χαρακτηριστικά και για αυτό είπε ότι θα την αναστείλει, με σοβαρή καθυστέρηση βέβαια, από τον Ιούλιο. Εμείς ρωτάμε τι θα κάνει η κυβέρνηση για τους πολίτες που τώρα δεν μπορούν να την πληρώσουν; Δεν υπήρξε καμία αναφορά του κ. Μητσοτάκη ή των Υπουργών στις ρευματοκοπές. Με την τροπολογία που καταθέτουμε στη Βουλή λέμε ότι είτε μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη ρήτρα είτε μέχρι να αναμορφωθεί η ρήτρα να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα αυτό; Γιατί η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της ρήτρας και θα την αναστείλει, θα στέλνει εντολές ρευματοκοπών σε αυτούς και αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση αλλά πληρώνουν το κανονικό λογαριασμό».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς που δημιουργεί η ρήτρα αναπροσαρμογής επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στο πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι η πραγματική επιδότηση θα είναι της τάξης των 66 ευρώ και όχι 600 όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά ανέφερε πως «ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι ο προϋπολογισμός για την κάλυψη αναδρομικά μέρους των αυξήσεων είναι 280 εκατ. ευρώ που, εάν διαιρεθούν με 4,2 εκατομμύρια που είναι ο αριθμός των καταναλωτών, προκύπτει ότι το ποσό που θα πάρουν πίσω οι οικιακοί καταναλωτές είναι γύρω στα 66 ευρώ και όχι στα 600 ευρώ. Είναι πρόκληση επίσης, όταν οι καταναλωτές πληρώνουν τόσους μήνες ακραίους λογαριασμούς ρεύματος, τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ να λαμβάνουν προκλητικούς μισθούς, μπόνους και μετοχές, να έχουν λιμουζίνες και πολυτελείς βίλες, όλα αυτά προκαλούν την κοινωνία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα