Ανασύρονται οι δικογραφίες για Siemens και λίστα Λαγκάρντ, με εντολή Κωνσταντοπούλου

Συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Οι υποθέσεις Siemens και Λίστας Λαγκάρντ θα διερευνηθούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Τις δικογραφίες για τις υποθέσεις της Siemens και της Λίστας Λαγκάρντ θα ανασύρει η Βουλή ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομοφώνως αποφασίστηκε μετά από την σχετική εισήγηση της προέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Συνόδου, την Πέμπτη.

Η κα Κωνσταντοπούλου μάλιστα, επικαλέστηκε Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, που καταγράφει 12 δις ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά και αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει. Καθίσταται πρόδηλη η υποχρέωση της Βουλής να ερευνήσει πρωτίστως τις δύο αυτές υποθέσεις, «δύο ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας», ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως για την μεν Siemens το μεγαλύτερο μέρους του υλικού δεν αξιοποιήθηκε δικαστικά, για την δε Λίστα Λαγκάρντ η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων από την προκαταρκτική εξέταση, «θάφτηκε».

«Πράγματι υπάρχει η Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος αν οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι ακριβείς» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, δεδομένου ότι προηγουμένως η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως η Έκθεση αυτή είναι της καθ' ύλην αρμόδιας υπηρεσίας και αναφέρεται στην θητεία του ως υπουργού Δικαιοσύνης. «Είναι πολύ σαφής η σύνδεση που γίνεται από μία Γενική Γραμματεία καθ' ύλην αρμόδια και σε χρόνο που δεν μπορεί να συνδεθεί με την παρούσα πολιτική κατάσταση και περίοδο», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Επίσης ο κ. Αθανασίου, υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνοντας πως τα νομοθετήματα που έφερε υπήρξαν ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας βελτιώθηκε κατά 25 θέσεις στον δείκτη της κατάταξης των χωρών για την διαφθορά. Ακόμη ο κ. Αθανασίου, αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους της ΝΔ για την διερεύνηση των δύο υποθέσεων αυτών, αρνήθηκε όμως να παραδεχθεί την αναφορά της Προέδρου «ότι επιμελώς και τεχνηέντως οι υποθέσεις αποσιωπήθηκαν» επισημαίνοντας πως και οι δύο βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και ο Γιάννης Τράγακης πάντως είπε πως οι φάκελοι των στοιχείων που είχε στην διάθεσή της η Βουλή εστάλησαν στην Δικαιοσύνη.

Η πρόταση της Προέδρου, εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα δια των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Ποτάμι επιφυλάσσεται επί της πρότασης για εξέταση των 'φακέλων' Siemens και της Λίστας Λαγκάρντ

SHARE:

24Media Network