Ανατροπές στη Θεσσαλονίκη για τις δημοτικές εκλογές

Ανατροπές στη Θεσσαλονίκη για τις δημοτικές εκλογές
Ο Γιάννης Μπουτάρης και η Κατερίνα Νοτοπούλου MotionTeam

Τα σενάρια για Μπουτάρη - Νοτοπούλου, τα ονόματα έκπληξη από το χώρο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο δρόμος μέχρι τις αυτοδιοικητικές θα είναι ενδιαφέρων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξαγγελθείσα στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019, ως ένα δείγμα του ανοίγματος του κυβερνώντος κόμματος προς όμορους πολιτικούς χώρους.

Ο κ.Μπουτάρης πάντως σε πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να μην είναι ξανά υποψήφιος. Και εάν κάποιοι εξέλαβαν την “απειλή” αυτή ως μία εκδήλωση του εκρηκτικού και ιδιαίτερου χαρακτήρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, πολλοί ψιθυρίζουν στα στενά της συμπρωτεύουσας πως ο κ.Μπουτάρης πράγματι δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του και αυτό διότι έχει απολέσει απο τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές σημαντικό αριθμό στελεχών της δημοτικής του παράταξης καθώς έχει παραιτηθεί από το συνδυασμό σειρά δημοτικών συμβούλων.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως το ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση που ο κ.Μπουτάρης δεν είναι υποψήφιος ξανά. Στη Θεσσαλονίκη ακούγεται το όνομα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου ως ένα πιθανό νέο (ηλικιακά και πολιτικά) πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικήσει το δήμο. Βέβαια η κ.Νοτοπούλου μόλις ανέλαβε τα υπουργικά της καθήκοντα, αλλά οι θιασώτες αυτής της ιδέας λένε πως εφόσον οι εθνικές πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις δημοτικές θα ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόταση.

Το ΚΙΝΑΛ όπως έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά προφανώς και θα στηρίξει ξανά Μπουτάρη εάν είναι υποψήφιος. Εάν δεν είναι όμως; Το όνομα του γραμματέα Αυτοδιοίκησης Άγγελου Τόλκα, στελέχους του κλίματος του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην υπουργού και βουλευτή ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο.

Στο χώρο της ΝΔ τα πράγματα είναι επίσης περίπλοκα. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά ονόματα που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να διεκδικήσουν το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας για λογαριασμό της ΝΔ. Κάποιες πηγές όμως επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να μη δώσει χρίσμα, τυπικά η άτυπα.

Κομματικά στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης προτείνουν τον πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο ως υποψήφιο για το δήμο, που λόγω και της σχέσης του με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη θα είχε καλά ερείσματα. Ο ίδιος πάντως όταν ερωτάται σχετικά λέει πως για εκείνον αυτή την περίοδο προέχει η δουλειά του.

Το παζλ συμπληρώνει η υποψηφιότητα που αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπου ένα μήνα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο πολιτικός μηχανικός ( ο πατέρας του οποίου ήταν πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ το ‘60) είναι δημοτικός σύμβουλος εδώ και οκτώ χρόνια και είχε εκλεγεί με το συνδυασμό Μπουτάρη, του οποίου διετέλεσε αντιδήμαρχος δις. Παραιτήθηκε από την αντιδημαρχία το 2015 έπειτα από διαφωνία με το Μπουτάρη και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017. Το ενδιαφέρον είναι πως προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ με λίστα στις τελευταίες εκλογές και οι πληροφορίες λένε ότι διατηρεί τις επαφές του με τη ΝΔ και δη σε επίπεδο ηγεσίας.

Σημειωτέον πως -και αυτό είναι κάτι που θα λάβουν υπόψη τους όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι- οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Οπερ συνεπάγεται πως άπαντες θα προσανατολιστούν σε πρόσωπα που μετεκλογικά θα μπορούν να συγκροτήσουν συμμαχίες για να μπορέσουν να διοικήσουν το δήμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα