Ανδρουλάκης για ψήφο αποδήμων: “Πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους Έλληνες του εξωτερικού”

Ανδρουλάκης για ψήφο αποδήμων: “Πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους Έλληνες του εξωτερικού”
Νίκος Ανδρουλάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους", δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, επικρίνοντας την κυβέρνηση για "σπουδή και βιασύνη" επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με δύο αναφορές, “Τιμούμε την Δημοκρατία, το τέλος της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους των διακρίσεων”, είπε για τη σημερινή, 49η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ ήταν σαφείς οι αιχμές του για τις κυβερνητικές ευθύνες και το βαρύ στίγμα που αφήνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν αφήσει ήδη πίσω τους, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης στην Αττική, τη Βοιωτία, την Κορινθία, την Κέρκυρα, την Αχαΐα και ειδικά τη Ρόδο.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και εθελοντές, που την τελευταία εβδομάδα μάχονται με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ αδιανόητο, αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά η Ρόδος να καίγεται 7 μέρες”, σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα όμως επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δήλωσε μεν ότι φέτος υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και ότι εκταμιεύτηκαν περισσότεροι κρατικοί πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο “δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Δεν μας είπε αν έλεγξε πώς αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας “Αιγίς” ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ; Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones, τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας;”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι η επικοινωνία έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

“Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται και δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Αττική έχουν απομείνει ελάχιστοι πνεύμονες πρασίνου” παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τόνισε ότι “ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς να σπαταλάμε πόρους ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος να μην ανήκει σε κανέναν”.

Ειδική αναφορά έκανε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όπου υπογράμμισε ως εισηγητής του rescEU όταν ενεκρίθη, πως δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή βοήθειας και στην αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά έχει εξασφαλιστεί 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προμήθεια των νέων Canadair.

“Κάτι που παραλείψατε να πείτε κατά την προχθεσινή επίσκεψη σας στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Ένα πολύ βασικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι και η πρόληψη. Εκμεταλλευτείτε το! Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό και τις δράσεις πρόληψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: “Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι θα είναι μία νέα κανονικότητα που οδηγεί σε έναν όλεθρο για τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων”.

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για βιωματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ομογένεια, από την ίδρυσή του και υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις του ψήφισαν ειδικό αναπτυξιακό νόμο, δημιούργησε δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας και έφερε πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης.

“Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι συγκυριακές, αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα” ανέφερε, ενώ παρατήρησε: “Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς” σημείωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και υποστήριξε πως “μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους.

“Απαιτείται και ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, κυρίως στην παιδεία και τον πολιτισμό, με αξιοποίηση και των σύγχρονων, ψηφιακών δυνατοτήτων για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά σχολεία και οι μαθητές τους στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για σπουδή και βιασύνη χωρίς προεργασία και χωρίς να αναλυθεί τι πήγε καλά και τι όχι κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, “η κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μίας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος. Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές σας πρακτικές υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα”.

Την κατέκρινε έντονα επειδή, όπως υποστήριξε, “δεν απάντησε τι θα γίνει με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τα τμήματα στο εξωτερικό. Το ελληνικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο αποδήμων. Παράλληλα, δεν έχουμε ακούσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο, κάποιος απόδημος από την Λατινική Αμερική να πρέπει να ταξιδέψει…στο Xιούστον για να ψηφίσει. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Ασία, δίπλα μας, ακόμα και στα Βαλκάνια, όπου το μοναδικό εκλογικό τμήμα ήταν στη Σόφια”.

Παρ’ όλα αυτά κατέστησε σαφές ότι “παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και που με την επιστημονική, επαγγελματική και καθημερινή κοινωνική δράση τους μάς κάνουν υπερήφανους.

Με τη σκέψη στα Ελληνόπουλα που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Για εμάς σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Τίποτα όμως δεν τελειώνει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους. Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν διατήρησε άσβεστη την εξωστρέφεια του και το οικουμενικό πνεύμα των αξιών του. Αυτό το πνεύμα έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε” τόνισε.

“Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν”

Στη σύντομη δευτερολογία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη δευτερολογία του μίλησε για σεβασμό της Τουρκίας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης σχετικά για τις συνθήκες καλής γειτονίας.

«Δεν όφειλε ο ίδιος μετά τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ με τον κ. Ερντογάν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς; Από τη στιγμή μάλιστα, που, όπως είπε, αυτή η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική; Όφειλε να το κάνει», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επίσης, υπογράμμισε πως «είχε χρέος το υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει στον κ. Στόλτενμπεργκ. Από πού κι ως πού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να “ξεπαγώσει” τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, όταν η Τουρκία μονίμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη συμμαχία και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο;».

Όσον αφορά στα θέματα των πυρκαγιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήματα που δεν έθεσε κανείς.

«Ποιος ψέγει τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν έχουν έρθει γρηγορότερα τα νέα Canadair; Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η γραμμή παραγωγής στον Καναδά ανοίγει, διότι γίνεται μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή κοινή παραγγελία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με τις παραλαβές να προβλέπονται για το 2025-2026» σημείωσε και τόνισε: «Δεν ψέγουμε για αυτό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γιατί έχει έναν σχεδιασμό ύψους περίπου 2 δισ. που αφορούν μεταξύ άλλων την πρόληψη, και θέλουμε να μάθουμε τι έχει γίνει με αυτά τα χρήματα. Η πρόληψη είναι το θέμα. Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο; Υπάρχει εκσυγχρονισμός του σχεδίου πολιτικής προστασίας; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα, στα οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ούτε σήμερα».

«Και κάτι τελευταίο, επειδή ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πρωταγωνιστήσει -ότι έχει παίξει ρόλο για να είμαι ακριβής-, στην ίδρυση του Μηχανισμού RescEU και επειδή είναι πολύ πιθανό μετά από αυτή τη δήλωση να δούμε στα sites ή στα media, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, ότι “RescEU με εντολή Μητσοτάκη”, θέλω να σας ενημερώσω ότι όταν ιδρύθηκε ο Μηχανισμός, η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν ήταν κυβέρνηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα