Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την κερδοσκοπία των ισχυρών

Διαβάζεται σε 5'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, χρειάζονται κανόνες τόνισε στην ομιλία του στην συζήτηση για την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης είναι αυτές που φέρνουν την χώρα στις πρώτες θέσεις την ακρίβεια ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε τόνισε σήμερα, Παρασκευή (24/5), από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έκανε λόγο για «τεράστια κερδοσκοπία των ισχυρών» την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ότι η αγορά «αυτορυθμίζεται». Κατέθεσε μάλιστα σειρά προτάσεων για το πώς θα παρέμβει το κράτος και θα οδηγηθεί η χώρα σε ανάσχεση των τιμών. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στην Ν.Δ για απόκλιση από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβήτησε ευθέως το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας που αυτοπαρουσιάζεται ως η πλέον «ευρωπαϊκή δύναμη». Σχολίασε πως «το σύνθημα της Ν.Δ το προεκλογικό «σταθερά πιο κόντα στην Ευρώπη» είναι μια γαργαλιστική πρόταση» τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι Ευρώπη κύριοι της Ν.Δ» και «το σύνθημα αυτό θυμίζει υπό ένταξη χώρα».

Επισήμανε ότι «απευθύνεστε σε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που θέλετε να σκέφτεται με ένα είδος βαλκανικού επαρχιωτισμού». Συνέχισε αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι είναι «το πιο φιλοευρωπαικό κόμμα η Ν.Δ. Αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα ανδραγαθήματα σας τα τελευταία χρόνια τα έχετε ξεχάσει;» προσθέτοντας πως «ο κ.Καραμανλής (σ.σ ο μεταγενέστερος) ήταν απέναντι στο Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε» ενώ «το 2002 δεν θα ξεχάσουμε τι λέγανε τα στελέχη της Ν.Δ και την κυβερνηση που αγωνίζονταν να μπεί η Ελλάδα στο ευρώ μιλώντας για πλαστά στοιχεία».

Τόνισε επίσης πως «με τις δικές σας πολιτικές πήγατε να στείλετε την Ελλάδα, αδιάβαστη, εκτός Ευρώ» ενώ σήμερα «η χώρα με την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης».

Τόνισε επίσης πως σήμερα η Ελλάδα «έχει την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη» ενώ «ο λαός που κυβερνάτε πληρώνει τις μεγαλύτερες δαπάνες υγείας σε ολόκληρη την Ευρωζωνή» και υπάρχουν εμπορικά ελλείμματα αφού «η Ελλάδα εισάγει 10 δις ευρώ τρόφιμα».

Επίσης αναφέρθηκε στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου λέγοντας πως «οι φιλοευρωπαϊστές της Ν.Δ όχι μόνον το καταψηφίσατε αλλά τον άνθρωπο που μας έλεγε ότι υπάρχει ασφάλεια στα τραίνα και μετά έγινε δυστύχημα με 57 νεκρούς τον χειροκροτούσατε». Συνολικά τόνισε πως «η Ελληνική δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως λειτουργούν οι δεξιές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης» απομακρύνοντας την χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας λέγοντας πως «ο πληθωρισμός γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία». Αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζοντας πως «επι ημερών σας γίνεται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου» αφού «το μερίδιο κερδών είναι το 3ο υψηλότερο στα κράτη μέλη» και «οι μισθοί το δεύτερο χειρότερο στην Ε.Ε». Τόνισε πως «αυτά τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια κερδοσκοπία των ισχυρών της χώρας». 

Επισήμανε νωρίτερα πως «από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα στους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες έχουμε σταθερά τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τα 27 κράτη μέλη» ενώ «δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας που οι ανατιμήσεις να ήταν μικρότερες από τα 27 κράτη μέλη» κι αυτό «σε μια χώρα που ο λαός έχει το δεύτερο μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

Ανέφερε πως «τους τελευταίους μήνες υπάρχει πραγματικά ράλι. Υπερ-τετραπλάσια αύξηση των τιμών τρων τροφίμων το Μάρτιο και υπερτριπλάσια τον Απρίλιο». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι αυξήσεις ήταν δραματικές» ενώ ειδι΄κα «στα καύσιμα σταθερά πάνω από 1,9 ευρώ τη τιμή της βενζίνης παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές είναι χαμηλά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε σκωπτικά πως «κατά τα άλλα οι τιμές πέφτουν μας πληροφορούν τα στελέχη της Ν.Δ που βρίσκονται μέσα σε γυάλα» αναφέροντας πως «στην Ελλάδα πληρώνουμε το γάλα 213 φορές ακριβότερο από τις άλλες χώρες». Επίσης αναφερόμενος στην επιστολή του Κ.Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν την χαρακτήρισε «ομολογία αποτυχίας».

Αναφερόμενος στην φιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης σημείωσε πως «η αγορά δεν αυτορυθμίζεται» αλλά «χρειάζονται κανόνες και έλεγχοι». Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική στην Νέα Δημοκρατία για τον ισχυρισμό της ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν πρόκειται να περάσει στην αγορά. Τονίζοντας πως καλύτερα «να παραδεχθείτε ότι είστε ανίκανοι» από το να εγκαλείτε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, που εφάρμοσαν το μέτρο.

Ειδική αναφορά επίσης έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της κατοικίας. Τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε μία από τις μεγαλύτερες στεγαστικές κρίσεις. «Δείτε τι κάνουν άλλες κυβέρνησης για να μπεί φραγμός σε αυτό το τεράστιο ζήτημα της εποχής. Εσείς έχετε στηλώσει τα πόδια». Επισημαίνοντας ότι το κόστος των ενοικίων είναι και αυτό μέρος της ακρίβειας αφού τα ενοίκια «αυξήθηκαν 42% για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα