Ανδρουλάκης: Η χώρα δεν χρειάζεται νέο ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται νέο πολιτικό υποκείμενο

Ο Μίμης Ανδρουλάκης με τον Βασίλη Σκουρή στο στούντιο του News 24/7
Ο Μίμης Ανδρουλάκης με τον Βασίλη Σκουρή στο στούντιο του News 24/7 NEWS 24/7 - 88,6/ WATKINSON

"Ο Καραμανλής εμπέδωσε τη δημοκρατία, ο Ανδρέας έφερε το καινούργιο, δημιούργησε έναν νέο πολιτικό χώρο, υπήρξε ιδρυτής μιας νέας κατάστασης" δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, μίλησε ο Μίμης Ανδρουλάκης στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

"Παρακολουθώ από 13 χρόνων την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τη δεκαετία του '60 δύο ήταν τα λαμπερά πρόσωπα στη χώρα: ο Μίκης και ο Ανδρέας. Η Αριστερά είχε πάντα μια αμφιθυμία απέναντί του. Από τη μια τον έβλεπε ως ανάχωμα από την άλλη ως ελπίδα συνεργασίας. Ο Ανδρέας είχε κι αυτός αμφιθυμία απέναντι στην Αριστερά. Ήθελε να έχει σχέση μαζί της, μετά είχε το σύνδρομο της εκπαραθύρωσης όπως έλεγε ο Χαρίλαος, ότι κάποια στιγμή θα τον πετάξουν, έτσι επέλεξε να ηγεμονεύσει ο ίδιος στον προοδευτικό χώρο. Η ιδιωτική του ζωή επηρέασε τη δημόσια σφαίρα. Ήταν γιος ενός ηγέτη της σοσιαλίζουσας φιλελεύθερης παράταξης του Βενιζέλου. Στη νεότητά του ήταν τροτσκιστής. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αμερική όταν οι σύντροφοί του ήταν στο βουνό.

Η τραγωδία και του Ανδρέα και της Ελλάδας είναι ότι ο πιο επιφανής οικονομολόγος της χώρας έγινε πρωθυπουργός και δεν συγκέντρωσε την προσοχή του στο θεμελιώδες ζήτημα, στο οικονομικό πρόβλημα, στο μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Δεν πέτυχε στα οικονομικά. Ο Ανδρέας είπε ότι καταναλώνουμε περισσότερα απ όσα παράγουμε, ότι το χρέος ή θα το φάμε ή θα μας φάει, το είπε και αυτοκριτικά, αλλά η ουσία είναι ότι επί της πρωθυπουργίας του χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για υγιή οικονομικά. Ο Ανδρέας είχε μια εγγενή ασυνέπεια.

Τη βραδιά που θριάμβευσε, το 1981, του τηλεφώνησε ο Φλωράκης και του είπε ότι θα δώσουμε κριτική υποστήριξη και δεν θέλουμε τίποτα. Ο Ανδρέας του είπε "άστα αυτά, αύριο θα βρεθούμε και θέλω να είσαι έτοιμος για πρόσωπα και για πρόγραμμα. Δεν του τηλέφωνησε ποτέ. Οταν έσκασε το σκάνδαλο Κοσκωτά εμείς θέλαμε να βρθεί μια ομαλή διέξοδος, να αφήσει ο Ανδρέας τους Κουτσογιώργηδες και να στηριχτεί στα πιο εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εγινε ένα γεύμα στο Καστρί και λέει ο Ανδρέας στον Μίκη την επόμενη φορά να καθορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Αριστερά. Δεν υπήρξε επόμενη φορά και ντίθετα έκανε ανασχηματισμό με υπουργούς τους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. Ο Καραμανλής εμπέδωσε τη δημοκρατία, ο Ανδρέας έφερε το καινούργιο, δημιούργησε έναν νέο πολιτικό χώρο, υπήρξε ιδρυτής μιας νέας κατάστασης". 

"Η χώρα δεν χρειάζεται νέο ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται νέο πολιτικό υποκείμενο" υπογράμμισε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Παπανδρέου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα χέρια του είχαν μελανιάσει από τις αγκαλιές: Αναμνήσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου

Οι αγχωμένοι κληρονόμοι του Ανδρέα

Ο Ανδρέας πίσω από τον Παπανδρέου - Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια του

Το άγνωστο διήγημα του 13χρονου Ανδρέα Παπανδρέου

SHARE:

24Media Network