Ανοιχτή επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τα ακίνητα στο λόφο Καστέλι

Ανοιχτή επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τα ακίνητα στο λόφο Καστέλι
neakriti.gr

Σ. Αναγνωστοπούλου, Ν. Φίλης και Π. Πολάκης τονίζουν ότι σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων αντιτίθεται στη μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων-μνημείων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ξενοδοχείο.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την τύχη του ακινήτου-μνημείου στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, απευθύνουν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, και ο βουλευτής Χανίων και τομεάρχης Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, Παύλος Πολάκης.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν στη μακροσκελή επιστολή τους ότι «από τις δημόσιες αντιδράσεις πολιτών και φορέων των Χανίων απορρέει ότι σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων δηλώνει την αντίθεσή της στη μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων-μνημείων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης σε ξενοδοχείο, ενώ αγωνίζεται και αποζητά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους».

Τονίζουν ότι «είναι σκανδαλώδες ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να ενοικιάζει μακροχρονίως σε ιδιώτη μνημεία που του παραχωρήθηκαν για τη στέγαση και λειτουργία του» και ότι «είναι εγκληματικό να εκχωρείται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και το στρατηγικό σημείο όπου αυτή βρίσκεται στη μονοπρόσωπη Εταιρεία “Belvedere ΕΠΕ”». Επίσης, «είναι απαράδεκτο, ενώ το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτηρίζει τη θέση του συγκροτήματος ως “χώρο εκπαίδευσης”, το Πολυτεχνείο να προβαίνει σε διαγωνισμό και να κατοχυρώνει σε μονοπρόσωπη ιδιωτική εταιρεία την ενοικίαση των μνημείων με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αλλάξει το ΓΠΣ». Προσθέτουν ότι «είναι αδιανόητο, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Χανίων δια της εταιρείας του και της Συγκλήτου να επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το μνημειακό συγκρότημα», σχολιάζοντας πως «κι αν το 2017, όταν προχώρησε στη σύμβαση, δεν είχε συνειδητοποιήσει τη βαριά κληρονομιά του χώρου, σήμερα δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο να προβαίνει στην παράταση χάριτος για ενάμιση ακόμη χρόνο…». 

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πήρε θέση για την «με κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο», την «αποτροπή κάθε επιχείρησης μετατροπής του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιωτική επένδυση». «Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε ότι μπορεί να ισχύουν φήμες που διακινούνται ευρέως το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, για ιδιαίτερες σχέσεις του ιδιώτη επενδυτή με την οικογένειά σας ή με βουλευτές και νυν υπουργούς σας στον νομό», σχολιάζουν. Προσθέτουν ότι και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος και νυν υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, «θα πρέπει να αποσείσει έμπρακτα από πάνω του το προσωνύμιο του “πρύτανη real estate”, που από καιρό τώρα του έχει αποδώσει ο χανιώτικος λαός».

Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τρία μνημεία του Δημοσίου στην κορυφή της ακρόπολης της μινωικής, μυκηναϊκής, κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής Κυδωνίας, στην ίδια θέση του Διοικητηρίου της πόλης των Χανίων στην περίοδο της Ενετικής και Οθωμανικής κατοχής και της κρητικής Πολιτείας. Καλούν τον κ. Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργό της χώρας καταγόμενο από την πόλη των Χανίων, να προβεί «άμεσα σε ενέργειες που θα αποβούν στην αποχώρηση της εταιρείας “Belvedere ΕΠΕ” από τα τρία μνημεία, αλλά και στην αποκατάσταση και θεραπεία της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης στην πόλη των Χανίων».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα