Αντιδρά η αντιπολίτευση στην επιστολική ψήφο – “Υπονομεύεται η μυστικότητά της”

Διαβάζεται σε 4'
Κάλπη
Κάλπη SOOC Alexandros Michailidis

Πυρά από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την εξαγγελία για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Οι ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχει συγκεντρώσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, καθώς, όπως τονίζεται, εγείρει έντονες ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η εξαγγελία για την επιστολική ψήφο

“Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

“Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει.

Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους” προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

“Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!“.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα

“Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις“.

Αυτό αναφέρει η βουλευτής Βοιωτίας και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, σε δήλωση της σχετικά με την εξαγγελία για την επιστολική ψήφο. Σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο”.

Η ka Πούλου τονίζει ότι “η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης” και ότι “απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας”.

Αναφέρει ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΜέΡΑ25: Ο κ. Μητσοτάκης καταργεί το απόρρητο της ψήφου

“Ο κ. Μητσοτάκης μόλις κατήργησε το απόρρητο της ψήφου, αρχίζοντας με τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Κανείς δικαστικός ή κρατικός λειτουργός δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι η επιλογή ψηφοδελτίου/σταυρού δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου στο πλαίσιο συναλλαγής ή ψυχολογικής πίεσης. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης – δηλαδή η απελευθέρωση από την Βία & Νοθεία των πέτρινων χρόνων – μόλις καταργήθηκε.

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε αυτή την ιστορική ήττα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα χέρια του πιο βάναυσα αυταρχικού πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης και θυμίζουμε την πραγματική λύση που προτείναμε: το δικαίωμα να ψηφίζουν οι πολίτες, βάσει ηλεκτρονικών εκλογικών καταλόγων, όπου και να βρίσκονται αλλά πάντα πίσω από παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου” συνεχίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα