Αντιπαράθεση βουλευτών συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης για το "λεφτά υπάρχουν"

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. 
 (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Διαφωνία στη Βουλή για λογικές τύπου "λεφτά υπάρχουν" στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Με σειρά βουλευτών της συμπολίτευσης να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, εγκαλώντας την για λογικές του τύπου "λεφτά υπάρχουν", παρατάσσεται απόψε στη Βουλή η πλειοψηφία, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2014.

Στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης του Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι η σχετική ρήση του Γ. Παπανδρέου "παρεξηγήθηκε", ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, παρατήρησε πως «ακόμα και ο κ. Γλέζος έχει αναρωτηθεί "πού θα βρούμε τα λεφτά", αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να λένε ότι λεφτά υπάρχουν».

«Ακούσαμε τελευταία από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λεφτά υπάρχουν. Πού υπάρχουν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η περιουσία του 5% των Ελλήνων πολιτών με αντικειμενικές αξίες που να ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, δεν ξεπερνά συνολικά τα 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν τα δημεύσετε, δεν πρόκειται να μαζέψετε ούτε τα μισά» σχολίασε.

Με αφορμή την τοποθέτηση του Γιώργου Πάντζα, για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του αθλητισμού, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας παρατήρησε πως οι δεσμεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη δέσμευση πως λεφτά υπάρχουν: «Λεφτά υπήρχαν όταν μπορούσαμε να κάνουμε αναδιανομή με δανεικά. Έχουμε τώρα περάσει σε άλλη περίοδο, της αναδιανομής των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από την ανταγωνιστική παραγωγή» παρατήρησε ο κ. Μπέζας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αν θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο, να καταθέσετε προτάσεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι φληναφήματα που ξεκινούν από την επιστροφή στη δραχμή και φθάνουν μέχρι την εκβιαστική επιβολή της πανίσχυρης προφανώς Ελλάδας, στους Ευρωπαίους δυνάστες».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, διαπίστωσε «μια ιδιότυπη ιστορική ανάλυση, η οποία έχει πολλά "λεφτά υπάρχουν", αλλά καθόλου αυτοκριτική, ούτε για τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της δεκαετίας του 2000, ούτε, όμως, και για τα πολλά "Ζάππεια", τα ισοδύναμα και τον αντιμνημονιακό χώρο, που σήμερα πληρώνει αυτή εδώ η κοινωνία».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνείται να απαντήσει με τι πόρους θα πραγματώσει τις ψευδαισθήσεις τις οποίες καλλιεργεί στον ελληνικό λαό» παρατήρησε και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Κι άλλοι έλεγαν στο παρελθόν, πως θα τα πάρουν από το κεφάλαιο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάρει από τους ξένους- θα ζητήσει να μας διαγράψουν τα χρέη και να μας πληρώνουν κι από πάνω» σάρκασε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Λυκουρέντζος, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο «θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα συγκέντρωνε παιδιά από τα Βαλκάνια για να έρθουν να σπουδάσουν».

«Αυτό που δημιούργησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι να δημιουργηθούν 8.000 νέοι εκατομμυριούχοι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS -ενώ στην Ελλάδα είναι δηλωμένοι μόνον πενήντα» απάντησε ο Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι 7.950 δεν υπάρχουν- και δεν λέει κανένας τίποτε γι' αυτό, όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα αύξησαν την περιουσία τους κατά 50-60 δισεκατομμύρια» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ακούμε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στρέφονται ενάντια στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος βέβαια είναι άφαντος, ενώ συζητιέται ο Προϋπολογισμός της χώρας» παρατήρησε ο Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ). «Αποφασίστε κύριοι της συγκυβέρνησης: Ή σώσατε τη χώρα, ή πείτε ανοικτά αυτό που λέμε εμείς, ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, μαζί με τον Ι. Στουρνάρα και την τρόικα, θα αποτελειώσουν τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Από το 2011 μέχρι το 2013, η συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων υπερδιπλασιάστηκε και αγγίζει σήμερα το 1 δισεκατομμύριο» υπενθύμισε ο Κώστας Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά κατευθύνει τα χρήματα αυτά στους ανασφάλιστους και στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες- και όχι σε εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.

«Ξέρουμε πολύ καλά τους όρους πλεονασμάτων που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ και η ΕΕ. Πείτε μου όμως, σας παρακαλώ: Θα μπορούσε να έχει 3,2 δισ. ευρώ αύξηση καθαρών κερδών η Τράπεζα Πειραιώς, αν δεν της έκανε το κράτος δώρο την Αγροτική Τράπεζα;» παρατήρησε αργότερα και η Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η προσπάθεια για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δεδομένη. Όμως, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι με ποιους όρους αυτό επετεύχθη -αν έχει επιτευχθεί- στο πλαίσιο της βιωσιμότητας» παρατήρησε από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Μαρία Γιαννακάκη.

«Το κράτος θα πρέπει μέσα από τους συγκεκριμένους πόρους που διαθέτει, να προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ώθηση του ΑΕΠ λειτουργώντας αντικυκλικά. Θα πρέπει δηλαδή, να εστιάσει στους σταθεροποιητικούς παράγοντες που διαχειρίζεται, όπως η κοινωνική πολιτική και οι δημόσιες επενδύσεις. Αυτό που έχουμε ωστόσο μπροστά στα μάτια μας, είναι ακριβώς το αντίθετο: Οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται, υπάρχει υπερφορολόγηση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, ενώ από τις περικοπές προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η περίθαλψη και η αντιμετώπιση της ανέχειας" παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, αναφέρθηκε σε πρόσφατη παραγγελία έκθεσης στον ΟΟΣΑ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης:

«Δώσαμε 1 εκατ. ευρώ στον ΟΟΣΑ, για να μας πει ποια είναι η τιμή του γάλακτος. Είναι ο κύριος αυτός, ο γγ του ΟΟΣΑ, ο οποίος μας έλεγε πως "το 2012 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, με ανεργία 16,4%". Αυτός είναι ο κύριος στον οποίο δώσαμε ένα εκατομμύριο! Μιλάμε για απάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, που τις χρηματοδοτεί η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Κουίκ, υπενθύμισε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δάκρυσε στη Θεσσαλονίκη μιλώντας για το όνομα της Μακεδονίας» και κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «να μην ξεπουλήσουν τη Μακεδονία»", γιατί αλλιώς «θα γίνουν ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ενδιαφέρεται εάν θα δοθεί στη Βαρδάρσκα και στον γελωτοποιό των Βαλκανίων, τον Γκρουέφσκι, το όνομα της Μακεδονίας».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network