Απαιτείται νέα εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά;

Απαιτείται νέα εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά;
Από αριστερά οι Ελισσαίος Βαγενάς και Γιώργος Κατρούγκαλος youtube/eurokinissi

Στο κρίσιμο ερώτημα απαντούν στο News 24/7 o Γιώργος Κατρούγκαλος και Ελισσαίος Βαγενάς.

Το ερώτημα εάν η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική στα εθνικά θέματα και κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έρχεται όλο και πιο πολύ στην επικαιρότητα, κυρίως μετά τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Το news24/7 θέτει το ερώτημα της ανάγκης διαμόρφωσης ή όχι μιας νέας εθνικής στρατηγικής σε πολιτικούς και κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες και σήμερα απαντούν Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και Ελισσαίος Βαγενάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ

“Η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και πρέπει άμεσα να αναστραφεί”

Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την ενεργητική εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και του κατευνασμού. Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία. Να δράσει άμεσα ώστε οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας να εφαρμοστούν και για όποια τυχόν ενέργεια της τελευταίας επιχειρήσει να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

“Τίθεται για μία ακόμα φορά θέμα ουσίας για την εξωτερική πολιτική που ακολουθείται”

Η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα έναντι των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, όπως εκφράστηκε και με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, έθεσε για άλλη μια φορά ένα ζήτημα ουσίας για την εξωτερική πολιτική, που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις έναντι της Τουρκίας.

Η ουσία της πολιτικής της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η διαβεβαίωση (βλέπε εφησυχασμός), πως οι “ισχυροί μας σύμμαχοι” (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) “θα μας προφυλάξουν”. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση υπογράφηκε και η “στρατηγική συμφωνία” με τις ΗΠΑ, και “σαν τα μανιτάρια” αυξήθηκαν οι αμερικανο-νατοϊκές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, σε καμία περίπτωση η τουρκική επιθετικότητα δεν περιορίστηκε, το αντίθετο! Κι επιπλέον, οι “ισχυροί σύμμαχοι” μας αποδεικνύονται … “Πόντιοι Πιλάτοι”, τονίζοντας πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ που καλεί το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους και που παλεύει για την απεμπλοκή της χώρας από αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

Γίνεται σαφές πως η σημερινή “στρατηγική” που εκδηλώνεται και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, δύο ΝΑΤΟικών κρατών, δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Πρέπει να αλλάξει! Όμως για να συμβεί αυτό απαιτείται να αλλάξει πρώτα αυτός, που κρατάει στα χέρια του τα “ηνία” της διαμόρφωσής της. Δεν φτάνει απλώς η αλλαγή κυβέρνησης, αλλά απαιτείται αλλαγή της τάξης, που βρίσκεται στην εξουσία και καθορίζει την πορεία της χώρας, τις συμμαχίες και την εξωτερική πολιτική της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα