Αποκάλυψη NEWS 247: "Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την τρόικα. Η πτήση Τόμσεν …και το κρίσιμο μεταμεσονύκτιο δίωρο"

Συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.)
Συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) EUROKINISSI

Οι δραματικοί μεταμεσονύχτιοι διάλογοι Τόμσεν - Στουρνάρα. Παρόντες και ο Γιάννης Βρούτσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόκειται σίγουρα για την πιο δραματική, δύσκολη και χρονοβόρα διαπραγμάτευση την ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

Του Γιάννη Πιτταρά

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες σκληρών συζητήσεων, αλλά τελικά φαίνεται πως πολλά κρίθηκαν κυριολεκτικά στο παραπέντε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που μετείχε στην τελευταία πράξη με τους δανειστές μας περιγράφει στο News247 όλο το παρασκήνιο και τι ήταν αυτό που βάρυνε και έπεισε τους ελεγκτές να δώσουν τα χέρια για την πολυπόθητη συμφωνία.

Πρωταγωνιστής και πάλι ο Πόλ Τόμσεν.

Ήταν αυτός που σχεδόν καμία στιγμή δεν κοίταξε το ρολόι του.

Η τακτική του γνωστή «διαπραγμάτευση μέχρις εξαντλήσεως, στο όριο».

Ίσως η μόνη στιγμή που συμβουλεύτηκε το ρολόι του ήταν όταν πια η ώρα πλησίαζε τέσσερις τα ξημερώματα και στις 06:30 θα έπρεπε να βρίσκεται στο αεροδρόμιο για την πτήση του προς Ουάσινγκτον!

 Στην αίθουσα των συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βρούτσης από κοινού με τους τρεις ελεγκτές της τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια.

Ήταν ήδη δύο τα ξημερώματα με την συζήτηση να έχει «κολλήσει» στα δύο καυτά θέματα για την ελληνική πλευρά, αυτό των απολύσεων στο δημόσιο το 2015 και το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πόλ Τομσεν, με το γνώριμο σκληρό του ύφος επέμενε μέχρι τελικής πτώσεως ζητώντας από τον Γιάννη Στουρνάρα να τα δεχτεί χωρίς αντίλογο.

Η επόμενη μιάμιση ώρα ήταν μια «μονότονη» συζήτηση και μια προσπάθεια να πειστεί ο κ.Τόμσεν ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να κάνει πίσω στα θέματα των απολύσεων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ του έλεγε και του ξανάλεγε με επίμονο τρόπο: «δείξτε εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση, κάναμε τόσα, δεν κρίνουν αυτά την μέχρι τώρα πορείας μας. Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε τώρα αυτά τα πράγματα»

Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθούν όλα στον αέρα, ο Πόλ Τόμσεν έδωσε την συγκατάθεσή του για μια χρονική μετάθεση μετά τις ευρωεκλογές σε αυτά τα ζητήματα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα υπόλοιπα ζητήματα που ήταν προς συζήτηση άρχισαν να κλείνουν με χαρακτηριστική ευκολία το ένα μετά το άλλο.

Η ανακούφιση στα πρόσωπα όλων ήταν έκδηλη.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με τον κ.Τόμσεν να σηκώνεται από την καρέκλα του και χαμογελαστός να δίνει το χέρι του σε έναν προς έναν τους Έλληνες υπουργούς και τους τεχνοκράτες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρόικα, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network