Αποσύρεται ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν, λόγω κρίσης

Μέλη του Ελληνικού Στρατού αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Καμπούλ , πρωτεύουσα του Αφγανιστάν  , Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2005 . Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ’μυνας ανακοινώθηκε ότι, από 01 Δεκεμβρίου 2005, η Ελλάδα ανέλαβε τη Διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport - KAIA), στο Αφγανιστάν. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η χώρα μας θα αποτελεί το "Επικεφαλής Έθνος" (Lead Nation), μεταξύ των 22 Εθνών, τα οποία μετά από απόφαση του ΟΗΕ συνεργάζονται για τη λειτουργία του αεροδρομίου και συνδράμουν έτσι στην προσπάθεια της Αφγανικής Κυβερνήσεως για σταθεροποίηση της χώρας. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.
Μέλη του Ελληνικού Στρατού αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Καμπούλ , πρωτεύουσα του Αφγανιστάν , Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2005 . Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ’μυνας ανακοινώθηκε ότι, από 01 Δεκεμβρίου 2005, η Ελλάδα ανέλαβε τη Διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport - KAIA), στο Αφγανιστάν. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η χώρα μας θα αποτελεί το "Επικεφαλής Έθνος" (Lead Nation), μεταξύ των 22 Εθνών, τα οποία μετά από απόφαση του ΟΗΕ συνεργάζονται για τη λειτουργία του αεροδρομίου και συνδράμουν έτσι στην προσπάθεια της Αφγανικής Κυβερνήσεως για σταθεροποίηση της χώρας. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. EUROKINISSI

Το τέλος της αποστολής της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει η Ελλάδα

Επιστρέφει στην Ελλάδα το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν, γνωστό ως ΤΕΣΑΦ, από την Καμπούλ.

Η επιστροφή εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπής των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το ΓΕΕΘΑ.

Μαζί με τα στελέχη που υπηρετούσαν στην Καμπούλ επέστρεψε και όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε σχέση με το 2010.

Πάντως, παραμένουν ακόμα στην περιοχή επτά εκπαιδευτές αεροπόροι για να εκπαιδεύσουν Αφγανούς πιλότους στα αεροσκάφη C-27J.

θα είναι οι τελευταίοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν με την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Στη συγκρότηση της ελληνικής δύναμης Αφγανιστάν -ΤΕΣΑΦ, συμμετείχαν συνολικά 3.295 στελέχη, με χρονική διάρκεια παραμονής από 3 έως 6 μήνες.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν ξεκίνησε την αποστολή του στις 17 Φεβρουαρίου 2002, με την τοποθέτηση 15 αξιωματικών και 34 υπαξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ).

Κατά την παραμονή τους, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ, εκτέλεσαν έργα κατασκευής ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου ενώ συμμετείχαν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε το 299 ΚΙΧΝΕ από υγειονομικής πλευράς, τόσο στο προσωπικό του ΤΕΣΑΦ και της υπόλοιπης δύναμης της ISAF, όσο και σε Αφγανούς πολίτες. (Το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας αναπτύχθηκε στις 26 Ιουλίου 2005, στην Καμπούλ, και η ΕΛΔΑΦ μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ).

SHARE:

24Media Network