Άρχισε το πολιτικό “πόκερ” του ασφαλιστικού

Άρχισε το πολιτικό “πόκερ” του ασφαλιστικού
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στη «μάχη» του ασφαλιστικού ρίχτηκε η κυβέρνηση έχοντας το βλέμμα στραμμένο τόσο στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και στις πιέσεις που θα ασκήσουν οι δανειστές.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το 2016 κατέδειξε τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο σκοπεύει να κρατά ενήμερο σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.

Το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι η πίεση και οι απαιτήσεις των δανειστών να προκαλέσουν ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο αλυσιδωτά θα μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η ενημέρωση και των βουλευτών είναι μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Τόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησαν στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας σχετικά με το νέο ασφαλιστικό και τις στοχεύσεις που έχει το Μαξίμου για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν διευκρινίσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρχικά μιλούσε για μείωση ακόμα και των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, ωστόσο ο πήχης, όπως όλα δείχνουν ανέβηκε πιο ψηλά τις τελευταίες ώρες.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται να κρύβεται η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εργασίας φέρεται να εξήγησε στα μέλη του οργάνου πως στόχος τη κυβέρνησης είναι η προστασία και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων με τις πρώτες, όμως να αποτελούν την απόλυτη κόκκινη γραμμή.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξήγησε πως μια διαπραγμάτευση δεν ξεκινά από το σημείο που είναι διατεθειμένη να καταλήξει η κάθε πλευρά, συμπληρώνοντας πως, όντως ο πήχης πρέπει να είναι ψηλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας την πολιτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση.

Κόντρα με την αντιπολίτευση

Στα άκρα αναμένεται να φτάσει τις επόμενες  ημέρες η κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αμηχανία που εμφανίζουν όλα τα κόμματα με τις δηλώσεις τους.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε χθες μια τελευταία προσπάθεια για συναίνεση γνωρίζοντας καλά πως από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα είναι μόνη της στη μάχη του ασφαλιστικού. Αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα μήνυμα που ήθελε ο πρωθυπουργός να περάσει και στο εσωτερικό του κόμματος ξεκαθαρίζοντας πως περιθώρια διαρροών στην ψήφιση του νομοσχεδίου δεν υπάρχουν.

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την διαπραγμάτευση, αλλά και το προσφυγικό, καθώς το παρών θα δώσει και ο Γιάννης Μουζάλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα