Άρωμα ανασχηματισμού: Μετά τον Βαρβιτσιώτη, ο Κικίλιας;

Άρωμα ανασχηματισμού: Μετά τον Βαρβιτσιώτη, ο Κικίλιας;
Ο Βασίλης Κικίλιας Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Παύλος Μαρινάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη. Τι είπε για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και για Αγοραστό.

Ευρύτερος ανασχηματισμός φαίνεται πως είναι πλέον στον ορίζοντα μετά την παραίτηση του Μίλτου Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με έντονη τη δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά και για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε ειδικότερα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι απαντήσεις που έδωσε όσον αφορά στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τη συνέχιση της γαλάζιας στήριξης στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε με νόημα ότι: “Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία”.

Ενώ όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα πως αξιολογεί το Μαξίμου το έργο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως και την προηγούμενη τετραετία “αποδείχθηκε ότι υπάρχει και στην πράξη η έννοια της πολιτικής ευθύνης και η λέξη παραίτηση δεν είναι μία άγνωστη λέξη” και επανέλαβε “όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μία διαρκής διαδικασία, που οδηγεί πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις”.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ερωτηθείς όσον αφορά στην ύπαρξη πολιτικών ευθυνών ότι: “Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία ήταν ένα φυσικό φαινόμενο που δεν το έχουμε συναντήσει ξανά στη χώρα ποτέ. Μιλάμε για το μεγαλύτερο φαινόμενο 300 ετών, κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση του, γιατί δεν είχε συμβεί ξανά.”

Πρόσθεσε ότι: “Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διασώσεις, είμαστε στη φάση και της άμεσης αποκατάστασης. Βασικός στόχος να τρέξουν γρήγορα και οι καταγραφές των ζημιών, ήδη έχουν γίνει 2.500 καταγραφές, αυτή είναι η βασική μας έγνοια”.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι: “Θα διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, πάντα όμως υπολογίζοντας τη διάσταση του θέματος. Γιατί θεωρώ ότι δεν ισχύει πως δεν έγιναν έργα, έχουν γίνει και ήταν σημαντικά γιατί προστάτεψαν τις πόλεις. Αλλά ήταν τέτοια η σφοδρότητα του φαινομένου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ενδεχομένως κανένα έργο να μη μπορούσε να αντέξει”.

Σημειωτέον ότι ερωτηθείς εάν η παραίτηση Βαρβιτσιώτη ήταν με δική του πρωτοβουλία ή ζητήθηκε από το Μαξίμου, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι στο προηγούμενο briefing είχε δηλώσει πως όλοι κρίνονται συνεχώς και σχολίασε: “Νομίζω ότι η απόφαση αυτή του πρώην υπουργού ήταν αναπόφευκτη και ορθή”.

Το γεγονός πάντως ότι τον κ. Βαρβιτσιώτη διαδέχεται στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης προκάλεσε αίσθηση, καθώς την ίδια στιγμή ο βουλευτής Επικρατείας πλέον της ΝΔ δέχεται κριτική για την κατάσταση που άφησε πίσω του στο Πολιτικής Προστασίας, όπου τώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ο κ. Κικίλιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επισήμανε όσον αφορά στην επιλογή Στυλιανίδη την κυβερνητική του εμπειρία και ειδικά το γεγονός ότι υπήρξε προϊστάμενος ενός σώματος ασφαλείας. Υπενθύμισε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ, όπως και το Ναυτιλίας. Υπογράμμισε τέλος την ευρωπαϊκή εμπειρία του κ.Στυλιανίδη, καθώς ναυτιλία έχει σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις και έκανε λόγο για έναν πολιτικό με επιχειρησιακή εμπειρία.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ.Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Θεσσαλία, αλλά ότι ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και μόλις εκρίθη ασφαλές, πραγματοποιήθηκε ενάερια ή δια θαλάσσης επέμβαση τους.

Ερωτηθείς δε εάν η ΝΔ εξακολουθεί να στηρίζει εν όψει των περιφερειακών εκλογών τον κ.Αγοραστό, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, ο κ. Μαρινάκη απάντησε μάλλον διφορούμενα: “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, στη διάρκεια μίας μάχης αντιμετώπισης ενός σφοδρού φαινόμενου και σε αυτή τη μάχη στην πρώτη γραμμή είναι όλα τα κυβερνητικά στελέχη, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι. Σίγουρα θα δούμε τι έγινε και τι άλλο θα έπρεπε να γίνει, αλλά τελικοί κριτές όπως και σε κάθε διαδικασία είναι οι πολίτες”.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απόφαση αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα