Άρση ασυλίας Αδαμοπούλου, Πολάκη – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Άρση ασυλίας  Αδαμοπούλου, Πολάκη – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Παύλος Πολάκης Eurokinissi

Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας κατήγγειλαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25 για τη δίωξη κατά της Α.Αδαμοποπούλου που άσκησε κριτική στη δράση της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή την φορά οι βουλευτές της Ν.Δ ψήφισαν υπέρ της άρσης του Π.Πολάκη.

Θέμα δημοκρατίας και περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών έθεσε την Τετάρτη στην Βουλή η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25) όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, βουλευτή του Μέρα 25 για την εκτίμηση που εξέφρασε σε ομιλία της στην Βουλή σχετικά με την δράση της αστυνομίας. Στην ίδια συνεδρίαση η Κ.Ο της Ν.Δ «διόρθωσε» την ψήφο της αίροντας την ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη.

Η άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου αποφασίστηκε με 162 ψήφους υπέρ κι 116 κατά σε σύνολο 293 ψηφισάντων, μετά από έντονη αντιπαράθεση που προηγήθηκε. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε την Α.Αδαμοπούλου μετά από μήνυση εναντίον της συνδικαλιστών της αστυνομίας. Αιτία ομιλία της στην Βουλή που υπαινίχθηκε ότι η δράση των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» μπορεί να συνδέεται με την δράση μηχανισμών της ασφάλειας.

Η περίπτωση της Αγγελικής Αδαμοπούλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού θεωρήθηκε τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό – συνταγματικό επίπεδο ως προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου των βουλευτών. Το γεγονός ότι η δίωξη της Α.Αδαμοπούλου έγινε για ομιλία της στην Βουλή προκάλεσε την αντίδραση του Γιαννη Βαρουφάκη. Επισήμανε πως «ξ ελευθερία λόγου των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν λέει τίποτε αν δεν σου εξασφαλίσει το δικαίωμα να λες κάτι που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν», σημειώνοντας πως «κάποιοι από τη Ν.Δ. τόλμησαν να θέσουν ζήτημα για κάτι που ειπώθηκε σε ομιλία βουλευτή».

Στο ίδιο μήκος κύμματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης επισήμανε ότι «η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο. Πριν 60 χρόνια στο κοινοβούλιο, Αρχηγός της Αριστεράς είχε αναφέρει από βήματος ονομαστικά το Γεώργιο Παπαδόπουλο, που τότε ήταν ταγματάρχης, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του Έβρου.

Είχε πει μάλιστα «προσέξτε γιατί κάτι μου λέει πως αυτός θα μας δέσει μετά από λίγο καιρό». Γιατί το αναφέρω; Διότι δε διανοήθηκε κανείς από καμία πλευρά τότε να εγκαλέσει τον βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμηση διότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την προβοκάτσια Παπαδόπουλου. Τώρα 57 χρόνια μετά κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης».

Αντίστοιχη κριτική άσκησε εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ ο Χάρης Καστανίδης. ¨Όπως δήλωσε είναι «απεριόριστο δικαίωμα του βουλευτή της γνώμης και της ψήφου του». Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε πως «εδώ μιλάμε για μία κατεξοχήν για περίπτωση πολιτικής εκτίμησης και γνώμης από το βήμα της Βουλής. Ποτέ καμία ή παρόμοια υπόθεση δεν ήρθε στην ολομέλεια. Η Ν.Δ. εγκαινιάζει αυτή την πρακτική και συντονίζεται με τις μηνύσεις που κάνουν διάφοροι» τονίζοντας ότι «είναι ο απόλυτος πολιτικός εκφυλισμός».

Το νομικό ζήτημα

Στο νομικό ζήτημα της υπόθεσης αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι εκτός από πολιτικά απαράδεκτη η δίωξη αυτή είναι και νομικά αβάσιμη. Σημείωσε ενδεικτικά ότι «δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδας προσώπων. Αν πει κάποιος πως «όλοι οι δικηγόροι είναι ψεύτες» δε δικαιούται κάθε δικηγόρος να στραφεί εναντίον του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Επιπλέον η ταυτότητα αυτού που υποτίθεται πως είναι το θύμα της δυσφήμισης πρέπει να εξειδικεύεται προσωπικά». Επισήμανε πως «ο στόχος είναι προφανής: θέλετε να δημιουργήσετε βιομηχανία διώξεως έτσι ώστε να περιορίσετε τη γνώμη των βουλευτών χτυπώντας στην καρδιά του τον κοινοβουλευτισμό».

Στην δική της ομιλία η Α.Αδαμοπούλου παρέθεσε σειρά ανάλογων εκτιμήσεων που έχουν εκφραστεί από το βήμα της Βουλής σε σχέση με την δράση της αστυνομίας στο παρελθόν δίχως να υπάρξει ανάλογη δίωξη. Τόνισε πως «αυτές οι μηνύσεις στέλνουν μήνυμα ότι υπάρχει τίμημα για την πολιτική έκφραση».

Ο Παύλος Πολάκης

Στην ίδια συνεδρίαση άρθηκε η βουλευτική ασυλία του Παύλου Πολάκη με 184 ψήφους υπερ και 109 κατά για μήνυση περί συκοφαντικής δυσφήμισης που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης. Θυμίζουμε ότι για παρόμοια μήνυση είχε ζητηθεί η άρση ασυλίας του Παύλου Πολλάκη και στις 10 Σεπτεμβρίου. Όμως τότε απουσίαζαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ και έτσι μόλις 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 84 ψήφισαν κατά και υπήρξε 1 παρών. Η εξέλιξη αυτή θυμίζουμε είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που στην συνέντευξή το στην ΔΕΘ λίγες ημέρες αργότερα είχε μιλήσει για προβλήματα λειτουργίας της Κ.Ο της Ν.Δ.

Έτσι 4 μήνες αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, για το ίδιο ουσιαστικά ζήτημα, εμφανίστηκε συγκροτημένη και παρούσα ψηφίζοντας υπέρ της άρσης του Π.Πολλάκη. Ένσταση πάντως υπήρξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι δε μπορεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει για το ίδιο πράγμα δύο φορές. Όμως από την πλευρά της κυβέρνησης ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Μπουγάς σημείωσε ότι η πρώτη φορά αφορούσε ομιλία του Παύλου Πολλάκη στην Βουλή, ενώ η δεύτερη αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος στην ίδια συνεδρίαση απορρίφθηκε η άρση ασυλίας του Γιάννη Βαρουφάκη για το γνωστό επεισόδιο στην Αίγινα και την μετάβασή του εκεί. Μόλις 10 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του γ.γ του Μέρα 25 και 283 ψήφισαν κατά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα