Ασφάλεια και ενέργεια στο τετ α τετ Τσίπρα – Αναστασιάδη

Ασφάλεια και ενέργεια στο τετ α τετ Τσίπρα – Αναστασιάδη
Ασφάλεια και ενέργεια στο τετ α τετ Τσίπρα - Αναστασιάδη Eurokinissi

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο, όπως και μια στενότερη τριμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας.

Με το θέμα της ασφάλειας να είναι το κυρίαρχο στις διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα το πρωί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι και τα ενεργειακά μετά την πολύ καλή συνάντηση που είχε πρόσφατα ο κ. Χριστοδουλίδης μαζί τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενδυναμώνουν τη συμμαχία τους μετά μάλιστα και την δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητεί και αυτή του Ισραηλ.

Με βάση αυτή την τριμερή συνεργασία ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια τετραμερής με Ισραήλ και Ιταλία και να ενεργοποιήσουν μια στενότερη τριμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα τρομοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα ξανασυναντηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μέχρι τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκθεση για το Κυπριακό της εκπροσώπου Τζέιν Χολ Λουτ που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις επαφές της με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει ήδη οριστικοποιήσει συνάντηση στις 28 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Και ενώ Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις δράσεις τους, το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih είναι σε αναμονή να ξεκινήσει τη γεώτρηση του που θα συμπέσει χρονικά με την γεώτρηση της Εχχοn Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα