Η Αθήνα χτίζει ευρωπαϊκές συμμαχίες εν όψει διάσκεψης Βερολίνου για Λιβύη

Η Αθήνα χτίζει ευρωπαϊκές συμμαχίες εν όψει διάσκεψης Βερολίνου για Λιβύη
O Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Με Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σεβαστούν την απόφαση της Συνόδου κατά της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης,

Διπλωματικός πυρετός εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου αύριο για Λιβύη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να χτίζουν τις ευρωπαϊκές και όχι μόνον συμμαχίες της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν θα επιχειρήσει η Τουρκία να “περάσει” σε οποιαδήποτε λύση πλαγίως τη “νομιμοποίηση” της συμφωνίας Σάρατζ- Ερντογάν.

Μετά τη συνομιλία χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός συνομίλησε σήμερα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς η ΕΕ άλλωστε είναι ένας από τους μετέχοντες στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves LeDrian, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου. Ανάλογη συνομλία για το ίδιο θέμα είχε και χθες το απόγευμα με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης μετέχουν στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα