Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα

Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα

"Όταν κάποιοι εστιάζουν μόνο στο πως θα αποκλείσουν ανθρώπους, κλείνοντας τα σύνορα και αποδομώντας την έννοια της αλληλεγγύης, η συζήτηση για την ένταξη φαντάζει ως πολυτέλεια", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στην τελετή υπογραφής της "Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης για την Ένταξη". Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Δεν είναι εύκολο να συζητάει κανείς αυτήν την περίοδο σχετικά με την ένταξη. Όταν κάποιοι εστιάζουν μόνο στο πως θα αποκλείσουν ανθρώπους, κλείνοντας τα σύνορα και αποδομώντας την έννοια της αλληλεγγύης, η συζήτηση για την ένταξη φαντάζει ως πολυτέλεια, ως κάτι που δεν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στον χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης για την Ένταξη, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ο τρόπος αυτός σκέψης είναι λανθασμένος, και δεν έχουμε περιθώριο να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Όσοι βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή, είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στην ένταξη συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για το  μέλλον της Ευρώπης. Η πιο σημαντική αποστολή που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να πεισθούν και άλλοι για τη σημασία της ένταξης.

Η μετανάστευση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ένταξη όλων των μεταναστών, και όχι μόνο των προσφύγων, έχει καίρια σημασία για τη συνοχή των κοινωνιών μας ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Επιπλέον, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει και θα χρειαστεί άτομα υψηλών δεξιοτήτων από το εξωτερικό. Για να αποδώσει αποτελέσματα η νόμιμη μετανάστευση και η ένταξη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμβολή όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Η σημερινή ημέρα  είναι ορόσημο για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που συγκεντρώνει το σύνολο των ενδιαφερομένων πλευρών για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Με τη σημερινή εκδήλωση εγκαινιάζεται η ενισχυμένη συνεργασία μας, δεν αποτελεί το τέλος αυτής της διαδικασίας. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης αποτελεί πρότυπο από το οποίο όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντλήσουν έμπνευση κατά την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών ένταξης.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι σκοπός μας με αυτή τη συνεργασία είναι, ακριβώς, να προκαλέσουμε μια "χιονοστιβάδα" δράσεων και συμπεριφορών. Η ένταξη των μεταναστών αποτελεί την πλέον υποεκτιμημένη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Στηριζόμαστε σε εσάς και μπορείτε και εσείς να στηρίζεστε σε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.   

SHARE:

24Media Network