Αξιολόγηση και μετά ανασχηματισμός

Αξιολόγηση και μετά ανασχηματισμός
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για τον χρόνο που θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου

Αγώνα δρόμου 13 ημερών έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμίσει με τους δανειστές όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τόσο το μηχανισμό διόρθωσης όσο και το ζήτημα του χρέους. Το νέο ορόσημο της 24ης Μαΐου έχει βάλει ήδη το Μαξίμου σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων.

Περιθώρια για αστοχίες δεν υπάρχουν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως δεν θα μπουν στο τραπέζι αυτή τη φορά παράλογες απαιτήσεις ούτε από την πλευρά του ΔΝΤ ούτε και της Γερμανίας.

Στόχος είναι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Euroworking Group και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης να κατατεθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει πως ο δημοσιονομικός «κόφτης», οι έμμεσοι φόροι, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πρέπει να πάρουν την μορφή νομοσχεδίου μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής να αρχίσει άμεσα. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 22 Μαΐου.

Οι συσκέψεις, άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και χθες το απόγευμα, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού πέρασαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αισιοδοξία και χαμηλοί τόνοι στο Μαξίμου

Μπορεί τα χαμόγελα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο να περίσσευαν, όμως σχεδόν όλοι οι υπουργοί διευκρίνιζαν πως «δεν πετάμε στα σύννεφα», ενώ άλλο κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης και συνεργάτης του πρωθυπουργού παραδεχόταν πως «έγινε το καλύτερο που μπορούσαμε “το μακροβούτι” θα δείξει».

Στη δίωρη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε μεγάλη αισιοδοξία από το γεγονός ότι οι δανειστές θα διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τις ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές γνωρίζοντας καλά πως τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα μπουν στην πραγματική οικονομία βοηθώντας τις επιχειρήσεις να «τρέξουν» πάλι αλλάζοντας σημαντικά το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός θέλησε  να δώσει στους υπουργούς του και το στίγμα της επόμενης  ημέρας που θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη «στροφή στην καθημερινότητα» ζητώντας τους να έχουν ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες. Καλύτερη επικοινωνία του έργου και της προοπτικής που  έχει η κυβέρνηση φέρεται να  ζήτησε ο Πάνος Καμμένος από τους συναδέλφους του ως απάντηση της κυβέρνησης  «στη λάσπη που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα».

Στις ΗΠΑ για επενδύσεις ο Παππάς

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε πολύ στην αποτελεσματικότητα που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση στο έργο της από εδώ και πέρα και το γεγονός ότι πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη και στον τομέα των επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει προγραμματίσει από αύριο να βρεθεί τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Νέα Υόρκη όπου θα συναντήσει μια σειρά από σημαντικούς επενδυτές.

Ο ανασχηματισμός

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορεί χθες να μην μπήκε στο τραπέζι, όμως θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ένα «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης  που κατά πολλούς θα είναι και ριζικό.

Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού με κορυφαίο στέλεχος να δηλώνει στο NEWS 247 πως ενδεχομένως να πάει λίγο πιο πίσω χρονικά, καθώς μπροστά του πλέον ο Αλέξης Τσίπρας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να επικεντρώσει στα επόμενα νομοθετήματα που πρέπει να έρθουν στη Βουλή (αναπτυξιακός νόμος, λαθρεμπόριο καπνού κτλπ), αλλά και στο Συνέδριο του κόμματος.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα