Προστασία πρώτης κατοικίας: Στο κρίσιμο Eurogroup του Απριλίου με ψηφισμένο νομοσχέδιο

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στο κρίσιμο Eurogroup του Απριλίου με ψηφισμένο νομοσχέδιο
Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε συζήτηση για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών, όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που στηρίζεται στην συμφωνία της με τις τράπεζες. Μηνύματα από τους θεσμούς ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως “μονομερής” ενέργεια.

Αποφασισμένη όχι απλώς να καταθέσει αύριο το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά και να το υπερψηφίσει την επόμενη εβδομάδα, πριν τη συνεδρίαση δηλαδή του Eurogroup στις 5 Απριλίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως η Αθήνα είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών, πλην όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να αλλάξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, που στηρίζεται στη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών. Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, η Αθήνα προειδοποιεί πως θα έχει ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι θεσμοί, πάντως, εξακολουθούν να διαμηνύουν πως μια τέτοια κίνηση θα τη θεωρήσουν “μονομερή” ενέργεια. Παραδέχονται μεν ότι η Αθήνα έχει την πλήρη ευχέρεια να προχωρήσει μόνη της στην ψήφιση του νόμου, καθώς δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, πλην όμως αυτό – όπως σημειώνουν με νόημα- θα έχει συνέπειες, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα εγκρίνουν τη “δόση” των 970 εκ. ευρώ.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει, πως το πλαίσιο που καταθέτει αποτελεί προϊόν συμφωνίας με τις τράπεζες, ενώ σύμφωνη είναι και η τράπεζα της Ελλάδας και επισημαίνει πως τα 970 εκ. ευρώ είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι χρήματα της Ελλάδος και διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες.

Παράλληλα τονίζουν πως η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος είναι οριστική και αμετάκλητη, ανεξαρτήτως των εφήμερων διακυμάνσεων καθώς και ότι η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σχεδόν το 70% των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2019 μέσα από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, ενώ έβγαλε δεκαετές ομόλογο με απολύτως επιτυχημένο επιτόκιο για πρώτη φορά μετά το 2009.

Επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα θέσει το θέμα σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες, καθώς η Αθήνα δεν επιθυμεί τη ρήξη με τους θεσμούς, αν και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τον πυρήνα του νομοσχεδίου που καταθέτει την Παρασκευή στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα