Χαρίτσης: Όρος ύπαρξης της ΕΕ η ενίσχυση της πολιτικής συνοχής

Στιγμιότυπο από το Οικονομικό  Φόρουμ Δελφών. Σαββατο 3  Μαρτίου 20018  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Σαββατο 3 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση των παρεμβάσεων, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής και να διευρυνθούν τα κριτήρια για την κατανομή των πόρων τόνισε ο αν. ΥΠΟΙΚ

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης όπου μίλησε για την πολιτική συνοχής, που αποτελεί όπως τόνισε, ταυτοτικό και δομικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την άποψη ότι η Πολιτική Συνοχής «Δεν είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει χρηματοδότηση αλλά και καθορισμό αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων. Είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σύγκλιση των κρατών - μελών και την αντιμετώπιση περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων» εξέφρασε ο κ. Χαρίτσης στους Δελφούς.

Σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση των παρεμβάσεων, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής και να διευρυνθούν τα κριτήρια για την κατανομή των πόρων. Όλα αυτά,  συνυπολογίζοντας μεγέθη όπως το επίπεδο της φτώχειας, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η ανεργία, η νησιωτικότητητα και η ορεινότητα. Τέλος, υπογράμμισε ως σημαντική την προϋπόθεση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να διευκολυνθεί η ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.

 «Οι συντηρητικές φωνές που ζητούν μείωση των πόρων της Συνοχής δεν πρέπει να επικρατήσουν. Η διατήρησή και ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής είναι όρος ύπαρξης για την ΕΕ» είπε.

Νωρίτερα, σε πρωινή συζήτηση, ο κ. Χαρίτσης ανέπτυξε τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον, όπως είπε,  αποεπένδυσης της περιόδου της κρίσης και της, βελτιούμενης μεν αλλά ασθενικής ακόμα, κατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός άκουσε τους ομοτράπεζούς του από τις ΗΠΑ να λένε πως για τους ίδιους «Η Ελλάδα είναι ο νέος επενδυτικός προορισμός».

Όπως ανέλυσε ο κ. Χαρίτσης, το Υπουργείο, πέρα από τα υφιστάμενα εργαλεία προχώρησε σε συνεργασία με την EIB και το EIF και στη δημιουργία νέων με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας.

«Η προσπάθεια βασίζεται πρωτίστως στην πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα - η Ελλάδα βρίσκεται για τρία χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης στο ΕΣΠΑ, αλλά πλέον και στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ αυξήθηκε την ίδια περίοδο σημαντικά και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη στοχευμένη χρηματοδότηση, το Υπουργείο σε συνεργασία με το EIF δημιούργησε το EquiFund που είναι το πρώτο αντίστοιχο χρηματοοικονομικό εργαλείο στην Ελλάδα, μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, χρηματοδότηση αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας προς ελληνικές επιχειρήσεις κλπ.).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως για πρώτη φορά, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία – παλιά και νέα- υπηρετούν τους ίδιους αναπτυξιακούς στόχους – να ωθήσουν την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ικανού να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και να δημιουργεί σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, να μοχλεύουν τους διαθέσιμους πόρους και να κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να μεγιστοποιείται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα. «Η συμπληρωματικότητα μεταξύ των χρηματοδοτικών πηγών και η αξιοποίησή τους βάσει συγκεκριμένων επενδυτικών προτεραιοτήτων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη» επισήμανε ο Αν. Υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα media στην ψηφιακή εποχή

SHARE:

24Media Network