Χείρα βοηθείας Τσίπρα σε Μέρκελ για το προσφυγικό

Χείρα βοηθείας Τσίπρα σε Μέρκελ για το προσφυγικό
Κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ AP

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Financial Times ανέφερε πως είναι πρόθυμος να συνάψει διμερή συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να επιστρέφουν πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα πρώτης υποδοχής - "Να βρούμε έναν τρόπο να μοιραζόμαστε το βάρος" σημειώνει.

Διατεθειμένος να προσφέρει χείρα βοηθείας στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησής της για το προσφυγικό, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Financial Times. Όπως σχολιάζει στη συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι διατεθειμένος να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Γερμανία, αναφορικά με την επιστροφή αιτούντων ασύλου από το Βερολίνο στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως “πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ένα νομικό πλαίσιο στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου, ώστε να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην είμαστε καταλήγουμε στην άδικη θέση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και τη Γερμανίας”. Όπως είπε “δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωπο (σσ. οι μετανάστες να πηγαίνουν στην Γερμανία, αν πιστέψουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

“Δεν μας ενδιαφέρει αν ίσως έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία, αν αυτό βοηθήσει ώστε να δοθεί το σήμα στους διακινητές” σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας που προσθέτει πως η συνθήκη του Δουβλίνου για την διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι πλέον “ξέπνοη”.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, τη δεύτερη μετά την μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό της Κυριακής και στην οποία η Γερμανίδα πολιτικός επείγεται να πάρει επιπλέον συναινέσεις από τους εταίρους της, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού.

Το δημοσίευμα τονίζει πως εκείνος που φιλοδοξεί να καθίσει στο τραπέζι και να πάρει μια συμφωνία, είναι στην πραγματικότητα η Ιταλία, ωστόσο μια αντίστοιχη με την Ελλάδα θα ήταν “βάλσαμο” για την Μέρκελ, που μοιάζει απελπισμένη να δείξει πως οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

“Έχω την αίσθηση πως υπάρχουν πολλές χώρες και πολλές κυβερνήσεις που θα ενδιαφέρονταν να καταλήξουν σε παρόμοιες διμερίες συμφωνίες. Είναι θέμα αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου” σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, η ιδέα των διμερών συμφωνιών είναι κάτι που προωθούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, με αντάλλαγμα οικονομικές ελαφρύνσεις και βοήθειες για τις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα έπρεπε να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα των χωρισμένων οικογενειών, με μέλη τους εγκλωβισμένα στην Ελλάδα και άλλα ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται για 2.500 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα.

Κλείνοντας το δημοσίευμα, παραθέτει την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα, πως το προσφυγικό δεν θα λυθεί απλώς με μια πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή κάποια κοινή απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής. “Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα” προέβλεψε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα