Δ. Κουτσούμπας: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι άμεσα- θα συγκυβερνήσουν

Δ. Κουτσούμπας: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι άμεσα- θα συγκυβερνήσουν
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για το Μνημόνιο, τα εργασιακά και τις συντάξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πολιτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που "ορκίζονται στον ίδιο δρόμο, όταν έχουν ψηφίσει τα περισσότερα μαζί και υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη".

Την πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα συγκυβερνήσουν κάποια στιγμή έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Μνημόνιο: Η ουσία είναι ότι έχουν συμφωνήσει στη διαρκή επιτήρηση, εδώ θα είναι οι λεγόμενοι θεσμοί για να ελέγχουν την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν συμφωνήσει στα ματωμένα πλεονάσματα για πολλά χρόνια και έχουν συμφωνήσει στην συνέχιση ισχύος των αντεργατικών αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων.

Εργασιακά: Εφαρμόζουν τον μνημονιακό νόμο ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, ψίχουλα στο διηνεκές. Εμείς λέμε ότι το 751 πρέπει εδώ και τώρα να ψηφιστεί. Ο αντεργατικός νόμος Βρούτση αποκλείει την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό και αυτόν εφαρμόζουν. Αυτή η κυβέρνηση έθεσε στην καλή θέληση των εργοδοτών να κρίνουν αν μια σύμβαση θα γίνει υποχρεωτική, στη μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις, που καλύπτουν μόνο το 10% του συνόλου των εργαζομένων. Από τις 44 συλλογικές συμβάσεις προχώρησαν στην επέκταση των 4, ενώ δεν αγγίζουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Συντάξεις: Για κάποια αναστολή της περικοπής προς το παρόν μιλάνε. Εχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα προχωρήσουν στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Αν θέλουν να μην υλοποιήσουν αυτή τη δέσμευση έναντι της ΕΕ και του ΣΕΒ εδώ είναι η Βουλή να αλλάξουν τους νόμους που έχουν ψηφίσει.

Μακεδονικό-ΔΕΘ: Το ΚΚΕ υποστηρίζει το συλλαλητήριο των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και όχι τα εθνικιστικού τύπου συλλαλητήρια που γίνονται για να αποπροσανατολίσουν Αποκρύπτεται το έξω από το ΝΑΤΟ και το έξω από την ΕΕ. Δεν προβάλλονται τα ζητήματα των αλυτρωτισμών στο σύνταγμα, της ανιστόρητης θέσης περί μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, αλλά μένουν στη σύνθετη ονομασία. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν προάγει την ειρήνη την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ είναι φορέας επικίνδυνων εξελίξεων, όπως είναι οι αλλαγές συνόρων. Κρούουμε κώδωνα κινδύνου, να μην υπάρξει εφησυχασμός. Η αμερικανοΝΑΤΟϊκή αντίληψη για την περιοχή είναι στην κατεύθυνση αλλαγής συνόρων όπως θα συμβεί σε Βελιγράδι-Πρίστινα και όπως δείχνουν οι τουρκικές αξιώσεις για Αιγαίο και ΑΟΖ ή η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της βόρειας Κύπρου την οποία η Ρωσία έχει πει ότι θα την αναγνωρίσει. Η κυβέρνηση μπαίνει σε τυχοδιωκτικές στρατιωτικές εμπλοκές με ασκήσεις εκτός συνόρων και προχωρά σε σύμφωνα πολεμικής συνεργασίας ενταγμένη στην ευρωατλαντική λογική, έχει γίνει η κυβέρνηση σημαιοφόρος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την πρόβλεψή μας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με συμμετοχή και της χώρας μας.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο διαφορετικά μπορεί να χειριστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, τα ματωμένα πλεονάσματα, τους μνημονιακούς νόμους, όταν ορκίζονται στον ίδιο δρόμο, όταν έχουν ψηφίσει τα περισσότερα μαζί και υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο,τι από τα δύο και να ψηφίσει κανείς προκύπτει μια από τα ίδια. Είναι ξινισμένη η σούπα του παλιού δικομματισμού.

Σε όλη την Ευρώπη συκυβερνούν τα νεοφιλελεύθερα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε με πιο ριζοσπαστικά συνθήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε μια σταδιακή, με πιο αργούς ρυθμούς, μια μεγάλη κωλοτούμπα, ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμεσα δεν θα έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα θα γίνει, θα το δείτε. Το σύστημα αυτή τη στιγμή έχει άλλους μπαλαντέρ και εννοώ το Κίνημα Αλλαγής που το παίζει σε δύο ταμπλό για να κολλήσει είτε στην ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος προχωρά. Ο κ. Βορίδης παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ που δυσφήμισε την Αριστερά και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας, που ξέπλυνε τη ΝΔ ξηλώνοντας το νόμο για τις απεργίες, δείχνοντας προσήώση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, συγκυβερνώντας με αντιδραστικές δυνάμεις όπως ο Π. Καμμένος.

Ακροδεξιά: Ο αντικομμουνισμός και η ταύτιση κομμουνισμού με φασισμό έδωσαν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς. Η άνοδος του Χίτλερ προετοιμάστηκε από τη σοσιαλδημοκρατία του μεσοπολέμου. Οι φασίστες είναι πάντα οι χρήσιμοι ηλίθιοι του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό ισχύει και για την Χρυσή Αυγή.

Συνεργασίες: Χρειάζεται μια κοινωνική λαϊκή συμμαχία, όχι διαπραγμάτευση ανάμεσα σε συνιστώσες, όχι συζητήσεις σε επίπεδο κορυφών πίνοντας καφέ στον Περισσό. Να γίνει η συζήτηση μέσα στο κίνημα, να υπάρξει διαπάλη και να συναντηθούμε σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα οδηγήσει στην εργατική εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα