Δαχτυλίδι διαδοχής ή πόλεμος μέχρις εσχάτων;

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης είχαν ο Ε. Βενιζέλος με το Γ. Παπανδρέου και πλέον όλοι αναμένουν τις κινήσεις του τέως πρωθυπουργού. Το "δαχτυλίδι" και η ενόχληση για τις διαρροές

Με αργά αλλά σταθερά βήματα ανοίγει ο δρόμος της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Παπανδρέου να προαναγγέλλει συζήτηση  για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

"Τις επόμενες μέρες, με επίκεντρο και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου - στα μέσα της επόμενης εβδομάδας- θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, την στήριξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου της και την πορεία του ΠΑΣΟΚ" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου, συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, με το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών να είναι ψυχρό.

Τυπικά λέγεται πως η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης. Ωστόσο αυτό που πραγματικά μετρά και περιμένουν όλοι, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι δύο πολιτικοί στο θέμα των εσωκομματικών εξελίξεων.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

"Όχι" στη δυαρχία από Βενιζέλο

Σύμφωνα με τα όσα είναι ως τώρα γνωστά, ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει το σενάριο της διαρχίας, δηλαδή να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ο κ. Παπανδρέου και να επιλεγεί άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο κ. Παπανδρέου φέρεται ενοχλημένος τόσο από την ακατάπαυστη εκλογολογία, όσο και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό  του κόμματος.

Η στάση του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε σαφής.

Ενώ δήλωσε ότι είναι εξουθενωμένος εξαιτίας της μεγάλης πίεσης, ταυτόχρονα σημειώνει πως δεν είναι δικό του θέμα να λάβει νέα μέτρα, αλλά απόφαση της κυβέρνησης. Παράλληλα, αφήνει να γίνεται γνωστό ότι πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή δίνει έναν άνισο αγώνα.

Ο ίδιος είναι επί της ουσίας αφοσιωμένος στη στήριξη της οικονομίας και την πορεία του PSI.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία, έχοντας μεγαλύτερη άνεση χρόνου αλλά και λιγότερο άγχος.

Όπως και να χει, υπάρχει έκδηλη πλέον ανησυχία και  για τη φανερή φθορά. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και θα είναι δύσκολο ακόμα και για έναν νέο αρχηγό να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Πολλώ δε μάλλον για κάποιον που θα έχει αναγκαστεί λίγο νωρίτερα να εξαγγείλει νέα μέτρα εξαιτίας των αστοχιών του προϋπολογισμού και της μεγάλης ύφεσης.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν δημοφιλέστερο τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στον υπουργό Οικονομικών.

Τελικά τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου;

Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ.

Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τι θα κάνει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός από κάποιους πολύ δικούς του ανθρώπους.

Έτσι, όλοι περιμένουν να δουν εάν οι δύο άνδρες θα βρούνε αυτό που λέμε κοινό τόπο, ώστε να αποφευχθεί μία ακόμα εσωκομματική διαμάχη, η οποία όμως μπορεί να πάρει και προεκτάσεις άλλες, πλήττοντας και το κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η σύμπραξη, ας την πούμε έτσι, Βενιζέλου - Παπανδρέου με το δεδομένο ότι υπήρχαν αντίπαλοι σχεδόν από την αρχή.

Την Τρίτη συναντήθηκαν οι Α. Λοβέρδος,  Άννα Διαμαντοπούλου και Ι. Ραγκούσης και επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στα πιθανά σενάρια των εσωκομματικών εξελίξεων που αναμένουν ότι θα ξεδιπλώσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου.

Οι τρεις υπουργοί συνέπεσαν επίσης στην εκτίμηση ότι οι εκλογές θα πρέπει να καθυστερήσουν μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία δεν πρέπει να θιγεί με κανέναν τρόπο.

Παρόλα αυτά εκφράστηκε προβληματισμός  για την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι αν υπάρξει περίπτωση λήψης νέων μέτρων δεν είναι δική του υπόθεση αλλά θα είναι είτε απόφαση όλης της κυβέρνησης είτε μιας νέας κυβέρνησης με νωπή εντολή.        

Αποτέλεσμα, ο υπουργός Οικονομικών να έχει ενοχληθεί, ενώ και από την τρόικα διατυπώνεται έντονη καχυποψία ακόμα και ευθεία αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων που έφερε ο κ. Βενιζέλος στην οικονομία.        

SHARE:

24Media Network