Δανέλλης: Σημασία στις δυνατότητες που παρουσιάζει η περιφέρεια για ανάπτυξη

Δανέλλης: Σημασία στις δυνατότητες που παρουσιάζει η περιφέρεια για ανάπτυξη

Στην Ιταλία βρέθηκε ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, στο πλαίσιο αποστολής της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου (Pics)

Σε τριήμερη αποστολή της Επιτροπής  Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περιοχή του Σαλέντο Ιταλίας συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Paolo de Castro  και άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Η περιφέρεια της Πούλια, στην οποία ανήκει το Σαλέντο, έχει έντονο προσανατολισμό στην παραγωγή ελαιολάδου και οίνου, καθώς και στη συμβιωτική σχέση μεταξύ γεωργίας, ήπιου τουρισμού και πολιτισμού.

Έχει το 32% των συνολικά καλλιεργούμενων με ελαιόδενδρα εκτάσεων στην Ιταλία και το 25% των βιολογικά καλλιεργούμενων ελαιοδένδρων της χώρας, ενώ παράγει το 20% της συνολικής αξίας του ιταλικού ελαιολάδου.  Παράλληλα, είναι η πρώτη περιφέρεια σε παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού και μία από τις δύο σημαντικότερες περιφέρειες της χώρας στην παραγωγή οίνου.

Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε  επισκέψεις σε παραδοσιακό ελαιώνα και ελαιοτριβείο στο Οστούνι, σε αμπελώνα και οινοποιείο με ετήσια παραγωγή 500.000 φιαλών, καθώς και σε αγροτική επιχείρηση που έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες της πολυλειτουργικότητας της γεωργίας, προσφέροντας παράλληλα παραγωγή και τυποποίηση αρωματισμένου ελαιολάδου και άλλων προϊόντων, αλλά και υπηρεσίες γευσιγνωσίας προς επισκέπτες της περιοχής.

Οι επισκέψεις συνοδεύτηκαν με εκτενείς συζητήσεις των ευρωβουλευτών  με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και ομάδες παραγωγών ελαιολάδου, ενώ την τελευταία ημέρα η αποστολή συμμετείχε σε δημόσιο διάλογο που διεξάχθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι με τον Περιφερειακό Υπουργό Γεωργίας, αγροτικές  ενώσεις και συνδικάτα για το ρόλο της μεσογειακής γεωργίας στη μεταρρύθμιση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ).

"Από τις συζητήσεις που είχαμε φάνηκε ότι η ανησυχία για την εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και για τη μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο είναι αντίστοιχη και στο Σαλέντο" δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας:

"Είναι όμως σημαντικό να συγκρατήσουμε τις δυνατότητες που παρουσιάζει μια περιφέρεια για ανάπτυξη. Το μοντέλο που ακολουθείται στην Πούλια είναι εξαιρετικά οικείο με αυτό που ακολουθείται από πετυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες στη χώρα μας. Και καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία βέβαια είναι η σύνδεση και η αξιοποίηση συνεργιών μεταξύ του πολιτισμού της γεωργίας και του τουρισμού".

SHARE:

24Media Network