Δάσκαλε που δίδασκες. Η ΠΝΠ βάζει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας

Δάσκαλε που δίδασκες. Η ΠΝΠ βάζει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας
NICK PALEOLOGOS / SOOC

Πώς απαντά η Κυβέρνηση στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ΠΝΠ για υποχρεωτική μεταφορά των Ταμειακών Διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα ασφαλιστικά ταμεία

Να κατευνάσει τα πνεύματα και να αιτιολογήσει την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με τη οποία τα διαθέσιμα των φορέων της Κυβέρνησης θα μεταφερθούν σε ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας με επιτόκιο 2,4%, επιχειρεί η Κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων και την σκληρή κριτική που εισέπραξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο για την ίδια την πρακτική της ΠΝΠ όσο και για την ουσία της απόφασης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με το εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Καραγκούνη να κάνει λόγο για "εγκλωβισμένη κυβέρνηση" που προχωρά σε εσωτερική στάση πληρωμών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και το Ποτάμι που μίλησε για εξάντληση των κοινοβουλευτικών αποθεμάτων αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες.

Από πλευράς της η Κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι η ΠΝΠ καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής της σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμόκαι δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη" εξηγεί και προσθέτει:

"Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο"

"Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

SHARE:

24Media Network