Δεδομένη η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο

Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, October 7, 2015. /      ( 3),  , , 07 , 2015.
Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, October 7, 2015. / ( 3), , , 07 , 2015. SOOC

Για ακόμη μια φορά ο διεθνής Τύπος παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή και την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου συγκέντρωσε για ακόμη μια φορά η ελληνική πολιτική σκηνή και η ψήφιση του προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τα άρθρα στις ξένες εφημερίδες ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή πριν από τη συνάντηση με τους δανειστές.

Το  Assosiated Press αναφέρει αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η αναθεώρηση του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή που η Wall Street Journal κάνει λόγο για πιστή τήρηση της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους, παρόλο που κάτι τέτοιο προβλέπει περισσότερη λιτότητα για τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, αναφέρεται στην δήλωση του Φρανσουά Ολάντ στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου για την διαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους.

Με τη σειρά του το Reuters στρέφει και αυτό την προσοχή του στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η αναθεώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Στον ίδιο τόνο κινείται και το σχετικό δημοσίευμα των New York Times που τονίζει ότι 3 εβδομάδες μετά την επανεκλογή του ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Αναλυτικά ο Γερμανικός Τύπος

Η χθεσινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο σήμερα.

Η Suddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης» σημειώνει ότι με τις 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

«Με αυτό τον τρόπο πέτυχε τον στόχο του να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας θέλει να σφίξει τα δόντια», τονίζει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας και μετά να θέσει το θέμα του χρέους.

Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2016, ενώ και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σχολιάζει η FAZ.

Και η Die Welt αναφέρεται στη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο Τύπος αναφέρεται και στις επικρίσεις που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εναντίον της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Spiegel, η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι την επιβολή νέων φόρων.

Μάλιστα η φράση του Μεϊμαράκη ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός. Ίσως ο πιο σκληρός των τελευταίων ετών» κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, κυρίως στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Το Spiegel καταλήγει τονίζοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα αξιολογήσουν στο τέλος Οκτωβρίου αν η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει βάσει του συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Αντίθετα, τόσο η FAZ όσο και η Handelsblatt προτίμησαν να αναφερθούν στο τέλος των άρθρων τους στις άσχημες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 333,5 δισεκ. ευρώ το 2016, ποσοστό 192,4% του ΑΕΠ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network