Μετωπική σύγκρουση Κοντονή – Μπακογιάννη στη Βουλή για την άδεια Κουφοντίνα

Μετωπική σύγκρουση Κοντονή – Μπακογιάννη στη Βουλή για την άδεια Κουφοντίνα

Βγήκε από τη φυλακή το πιστόλι της 17 Νοέμβρη είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης- Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο θεσμοθετήθηκε επί ΝΔ- "Θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα" χαρακτήρισε τον Σταύρο Κοντονή η Ντόρα Μπακογιάννη

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την άδεια του Δημήτρη Κοφοντίνα ξέσπασε ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποιος καταδίκασε την απόφαση να δοθεί άδεια στον καταδικσθέντα για τη 17 Νοέμβρη επειδή όπως είπε δε μετανοεί για τίποτε από όσα έκανε και λειτουργεί και μέσα από τη φυλακή ως ο ουσιαστικός καθοδηγητής μίας νέας γενιάς τρομοκρατών.

“Σε μία ευνομούμενη πολιτεία και κράτος δικαιου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα μας είπε ότι είμαστε υπέρ του θεσμου των αδειών, αλλά για κάποιους δεν πρέπει να ισχύει, διότι έχουμε διαφωνίες μαζί τους”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη. Ο κ.Κοντονής επισήμανε επίσης ότι το νομοθετικό πλαισιο που ισχύει νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1994 και τροποποιήθηκε το 2009 επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Η κ.Μπακογιάννη τον διέκοπτε με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να αντιδράσει σε έντονο ύφος, λέγοντας: “Εκτίθεστε κ.Μπακογιάννη και γελοιοποιείστε, δεν ξέρετε το νόμο και πετάγεστε” .

Ο κ.Κοντονής επισήμανε επίσης ότι το συμβούλιο που αποφάσισε είναι μεικτό όργανο, που περιλαμβάνει δικαστικούς και διοικητικούς, απαντώντας έτσι στον κ.Μητσοτάκη που είχε πει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην τοποθετείται επικαλουμενη ότι δε σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καθώς δεν πρόκειται για απόφαση δικαστήριου αλλά διοικητικού οργάνου.

Σημείωσε επίσης ότι ο κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται, δεν επανακρίνεται η καταδίκη του και πως η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων της οποίες τέλεσε, ούτε ανοχή για τίποτε.

Ο κ.Κοντονής τόνισε επίσης ότι ενώ δεν το προβλέπει ο νόμος, τον οποίο επανέλαβε ότι θεσμοθέτησε η ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ως προαπαιτούμενο για το συγκεκριμένο κατηγορουμενο να έχει μετανοήσει για τις πράξεις του. Σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο, εκτός νομικού πλαισίου και σε σύγκρουση με αποφάσεις ανεξαρτητων αρχών να λες αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος, αλλά εγώ για κάποιον το απαιτώ. Υπενθύμισε δε ότι από το 2008 έχει αναφερθεί ότι η απαίτηση μετάνοιας του κρατουμένου δεν είναι νομιμη.

“Μας λέτε δύο επικίνδυνα πράγματα και για ένα συγκεκριμένο κρατούμενο να ληφθούν υπόψη προυποθέσεις που δεν διαλαμβάνονται στο νόμο και το δέυτερο αυτές οι προουποθέσεις έχουν κριθεί ότι θα ήταν μη νόμιμες εάν υπήρχαν στο νόμο”, πρόσθεσε ο κ.Κοντονής.

Εξέφρασε την ελπιδα ο κρατούμενος να έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε, τόνισε ότι οι πράξεις του παραμένουν ειδεχθείς και κανείς δεν επανακρίνει κάτι, και πρόσθεσε: “Το νομοθετικό πλαίσιο ισχύει έναντι όλων, εάν εσείς θέλετε να υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο ξεφεύγουμε από κάθε μέτρο. Καλή η ακροδεξιά ρητορεία από τη ΝΔ, καλή η παραπληροφόρηση αλλά σε θέματα θεσμικά και εφαρμογής του νόμου ας δείξετε μία σοβαρότητα. Μην εγκαλείτε την κυβέρνηση για νόμους που ψηφίσατε σείς, για αποφάσεις που έχουν πάρει μεικτά όργανα που αποτελούνται αποδικαστικούς και δημόσιους λειτουργούς”.

Το λόγο μετά τον κ.Κοντονή πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη επί προσωπικού και ειπε στον υπουργό Δικαιοσύνης: “Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα”.

Εξέφρασε την απορία τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδειες και δεν του δινόντουσαν, με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε με τη σειρά του έντονα και η κ.Μπακογιάννη του είπε: “Ηρεμήστε κ.Κοντονή, η Ζάκυνθος έβγαζε συνήθως πολιτισμένους ανθρώπους” .

Αναρωτήθηκε λοιπόν “δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος, δεν ήταν ίδιος ο νόμος;” και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο βιβλίο του Κουφοντίνα όπου γράφει ότι το βράδυ που δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την απορία βουλευτών της συμπολίτευσης για το τι σχέση έχει, με την κ.Μπακογιάννη να απαντά χρησιμοποιώντας μία φράση του Μπρεχτ.

Εκανε μάλιστα λογο για επιλεκτική ευαισθησία από πλευράς Κοντονή, υπενθυμίζοντας ότι θεώρησε καθήκον του να στηλιτεύσει την απόφαση για την Ηριάννα, ενώ σήμερα επικαλείται ότι είναι δικαστική απόφαση. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε τα κότσια να καταδικάσει πολιτικά την άδεια στον Κουφοντίνα “διότι όλο το παρέακι συλλογικότητες, ρουβίκωνες, είστε ένα και το αυτό”.

Μιλώντας στην Βουλή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Παρακολουθούμε σήμερα τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας μας, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το πιστόλι της 17 Νοέμβρη, να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή. Ο Κουφοντίνας μέσα από το δημόσιο λόγο του, όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνει ότι παραμένει αμετανόητος, καλεί μέσω δημόσιων παρεμβάσεων νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δικό του δρόμο και λειτουργεί –ακόμα & μέσα από τη φυλακή– ως ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η αδειοδότηση Κουφοντίνα γίνεται στη “χειρότερη χρονική συγκυρία”. 

“Πότε γίνεται αυτό; Γίνεται στη χειρότερη χρονική συγκυρία. Την ώρα που η οργανωμένη βία & ανομία βρίσκεται σε έξαρση. Την ώρα που στα Εξάρχεια ξεπετάγεται μια νέα γενιά τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με το κοινό ποινικό έγκλημα. Την ώρα που ομάδες τραμπούκων απειλούν & κομπάζουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσε την δράση του Κουφοντίνα με εκείνη του Ρουβίκωνα λέγοντας “Ξέρετε πώς χαρακτήρισε ο αρχηγός του Ρουβίκωνα τον Κουφοντίνα; Ως ‘τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη’! Έχουμε τρελαθεί τελείως; Ως πότε θα συνεχίσετε να τους ανέχεστε, να τους χαϊδεύετε, να υποβαθμίζετε τη δράση τους αγνοώντας τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη ή λόγο;”, τόνισε και εξαπέλυσε κι άλλη επίθεση κατά τις κυβέρνησης λέγοντας:

“Tι σόι κανονική Κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζουν τη δράση του Κουφοντίνα. Και την ίδια ώρα καταγγέλλει πρυτάνεις επειδή προσφεύγουν στην αστυνομία για να προστατευτούν από εγκληματίες και τραμπούκους! Έχετε χάσει κάθε μέτρο και λογική. Συνέλθετε!”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα